Comisia Europeană a demarat marţi mai multe investigaţii împotriva grupului american Apple, pe care îl bănuieşte de practici anticoncurenţiale în diferite domenii, informează AFP, citată de Agerpres.

Prima anchetă a fost lansată ca urmare a unor plângeri venite de la serviciul suedez streaming de muzică Spotify şi de la un distribuitor de cărţi electronice/cărţi audio, care acuză Apple că abuzează de poziţia sa dominantă pe segmentul de streaming de muzică şi pe cel al cărţilor electronice/cărţilor audio. Executivul european nu dezvăluie identitatea acestui distribuitor, însă potrivit cotidianului Financial Times ar fi vorba de Kobo, o divizie a grupului japonez Rakuten.

Cea de-a doua investigaţie vizează comportamentul posibil anticoncurenţial al Apple cu serviciul său de plăţi denumit Apple Pay. Ancheta va viza termenii şi condiţiile impuse de Apple cu privire la modul în care Apple Pay ar trebui să fie utilizat în aplicaţiile şi pe site-urile comercianţilor precum şi refuzul Apple de a permite rivalilor să aibă acces la serviciul său de plăţi.

„Se pare că Apple a dobândit un rol de „gatekeeper” (-paznic-n.r.) când vine vorba de distribuirea de aplicaţii şi conţinut către utilizatorii de dispozitive Apple”, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Reacția Apple: Este dezamăgitor

Grupul american a reacţionat la anunţul comisiei printr-un comunicat de presă în care spune că „este dezamăgitor că Comisia Europeană a decis să dea urmare unor plângeri nefondate din partea câtorva companii care pur şi simplu vor să profite fără să plătească şi nu vor să joace după aceleaşi reguli ca restul lumii”.

Acesta nu este primul diferend între producătorul telefoanelor iPhone şi Comisia Europeană. În vara lui 2016, Apple a fost constrâns de Executivul european să ramburseze Irlandei facilităţi fiscale în valoare de 13 miliarde de euro pe care Comisia Europeană le-a apreciat ca fiind incorecte. Apple a atacat această decizie la Curtea Europeană de Justiţie, care nu a dat încă o soluţie.