Grupul europarlamentarilor ungari din partidul Fidesz al premierului Viktor Orban şi-a exprimat iritarea faţă de recenta dezvelire în vestul Germaniei a unei statui a fostului lider comunist sovietic Vladimir Ilici Lenin, cel care a ordonat uciderea a milioane de oameni.

Într-o declaraţie emisă de acest grup se menţionează că ridicarea acestei statui de către micul Partid Marxist-Leninist german (MLPD), luna trecută, în oraşul Gelsenkirchen, reprezintă o ”jignire” la adresa memoriei victimelor comunismului şi ale familiilor lor.

În timp ce Germania, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, ”se arată îngrijorată de statul de drept din alte ţări membre” ale UE, o statuie a unei figuri politice care ”a călcat în picioare demnitatea umană, drepturile civile şi ale omului şi statul de drept” a fost ridicată pe propriul ei teritoriu, mai notează europarlamentarii Fidesz.

Aceştia adaugă că vor trimite o scrisoare Comisiei Europene pentru a întreba această instituţie despre ce măsuri concrete va lua pentru a preveni sau interzice elogiul adus ideologiilor totalitare, conform Agerpres.