Cercetătorii de la Universitatea Purdue au dezvoltat o nouă vopsea ultra-albă, care reflectă 98,1% din lumina soarelui și poate menține suprafețele până la 7 grade Celsius mai scăzute.

Noua vopsea, care ar putea deveni disponibilă în comerț în următorul an sau doi, ar putea ajuta chiar la combaterea încălzirii globale, reducând dependența de aparatele de aer condiționat.

Vopseaua noastră absoarbe doar 1,9% din lumina soarelui, în timp ce vopseaua comercială absoarbe 10-20% din lumina soarelui”, spune Xiulin Ruan, profesor de inginerie mecanică Purdue și unul dintre coautorii studiului.

Aceasta reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de vopselele actuale, care resping căldura. Când sunt atinse de razele soarelui, suprafețele acoperite de vopselele albe de pe piață devin mai calde, nu mai reci. În cel mai bun caz, aceste vopsele care combate căldura pot reflecta 80-90% din lumina soarelui, spune Ruan.

Vopseaua se va traduce printr-o putere de răcire mai mare decât a majorităţii aparatelor de aer condiţionat

Noua vopsea ultra-albă reflectă aproape toate razele soarelui și trimite căldura în infraroșu departe de suprafață, oferind o putere medie de răcire de 113 wați pe metru pătrat.

Dacă este dată pe acoperișul unei case de 1.000 de metri pătrați, aceasta se traduce printr-o putere de răcire de 10 kilowați, mai puternică decât majoritatea aparatelor de aer condiționat rezidențiale, spune Ruan.

Vopselele albe care resping căldura sunt fabricate de obicei cu dioxid de titan, care reflectă anumite lungimi de undă ale soarelui – în principal, lumina vizibilă și lungimile de undă în infraroșu apropiat. Dar astfel sunt absorbite razele ultraviolete, provocând încălzirea suprafeței.

Cercetătorii fac teste suplimentare pentru a înțelege durabilitatea și fiabilitatea pe termen lung a vopselei în aer liber pentru a ajunge cât mai repede pe piață. Deocamdată nu s-a stabilit un preț exact pentru vopsea, dar, probabil, nu va costa mai mult decât vopselele disponibile acum pe piață.

Sursa foto: Dreamstime