Potrivit Efe, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a considerat joi că reîntoarcerea SUA în cadrul organizaţiei, anunţată de noua Administraţie a lui Joe Biden, este “o mare zi pentru OMS şi pentru sănătatea mondială”, relatează Agerpres.

Trebuie menționat faptul că, suspendarea planurilor de abandonarea a OMS, cu care a ameninţat anteriorul guvern al lui Donald Trump, precum şi alăturarea SUA programului COVAX de distribuire echitabilă a vaccinurilor, înseamnă că “lumea va putea fi mai bine echipată” în lupta împotriva pandemiei, a declarat expertul etiopian.

Se pare că următorul pas este ca noul lider al SUA să trimită o directivă în cursul zilei de astăzi care va include ”intenţia Statelor Unite de a se alătura COVAX ”.

Ce mesaj a transmis directorul OMS

“Preşedintele Biden va emite o directivă în cursul zilei (joi) care va include intenţia Statelor Unite de a se alătura COVAX şi de a susţine ACT – Acceleratorul pentru progresul eforturilor multilaterale pentru distribuţia vaccinului împotriva COVID-19, a terapiei şi diagnosticului, pentru acces echitabil, cercetare şi dezvoltare”, a informat Fauci consiliul de conducere al OMS.

În același timp, directorul OMS s-a mai arătat extrem de mulțumit de decizia luată de sua.

“Suntem foarte mulţumiţi că SUA rămân în această familie”, a adăugat Tedros, care a subliniat că rolul acestei ţări în sănătatea mondială “este cu adevărat crucial”.

De menționat este faptul că, fostul lider al SUA, Donald Trump, a sistat finanţarea americană pentru OMS, pentru care Statele Unite erau cel mai important donator în iulie 2020.

La puţin timp după asumarea preşedinţiei, JoeBiden a semnat un ordin executiv pentru a evita ieşirea SUA din OMS, un proces lansat de Trump şi care urma să devină efectiv după un an, în iulie 2021.

În același timp, noul preşedinte american a semnalat această decizie într-o scrisoare trimisă secretarului general al ONU, António Guterres, şi responsabilului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.