Diplomați UE au început să stea de gardă 24 de ore din 24 la locuința Svetlanei Alexievici, scriitoare și activistă a opoziției din Belarus, pe fondul temerilor pentru siguranța ei.

„Se vor schimba între ei, dar cineva va fi în permanență acolo, inclusiv noaptea, pentru a-i oferi protecție diplomatică”, a declarat miercuri pentru EUobserver o sursă din UE.

„Suntem împreună cu ea”, a declarat ambasadorul lituanian în Belarus, Andrius Paulokas.

„Svetlana intenționează să rămână unde e – în apartamentul ei – și să continue să fie un simbol al națiunii belaruse, o eroină a poporului, o personalitate unificatoare”, a declarat acest.

Pavăza diplomatică și-a făcut apariția după ce miercuri dimineață indivizi neidentificați au început să sune la soneria apartamentului de la etajul șapte al unui bloc din Minsk sau să-i telefoneze de pe un număr necunoscut.

Ea le-a trimis un mesaj SOS contactelor sale, determinându-i pe jurnaliști și diplomați să se grăbească spre locuința ei, în fața căreia au observat o mașină de poliție și polițiști în civil.

Au sosit ambasadorii austriac, lituanian și polonez. S-au dus și diplomați de rang inferior ai serviciului extern al UE (EEAS), precum și diplomați din Cehia, România, Slovacia și Suedia.

Alexievici e ultimul membru al Consiliului de Coordonare al opoziției care a rămas în libertate sau nu a fugit din țară. Ea a primit Premiul Nobel pentru literatură acum cinci ani.

Dar diplomații cred că tocmai renumele internațional e un motiv pentru a fi vizată, cu scopul subminării moralului public.

„Marți au arestat 24 de oameni, foști actori și prezentatori TV. Se pare că au început să vizeze deliberat persoane cu mare vizibilitate”, a declarat sursa din UE.

Alexievici, care are 72 de ani și o sănătate șubredă, e îndurerată de evenimente, a precizat sursa.

Și tot sosesc știri despre oameni bătuți și torturați în detenție, a adăugat sursa.

Neobișnuita gardă diplomatică din locuința ei vine în momentul în care Uniunea Europeană se pregătește să treacă pe lista neagră responsabili belaruși vinovați de violențe și de măsluirea alegerilor prezidențiale din 9 august.