Jurnalista Mira Feticu a scris un amplu material despre condițiile în care își desfășoară activitatea muncitorii migranți din Europa de Est. Sub titlul „Vrem să ajutăm lucrătorii migranți? Du-te verifică, verifică, verifică”, Mira Feticu a susținut că vina pentru abuzururile la care sunt supuși o poartă și autoritățile statelor din care ei provin. Mai exact, țările de origine ar trebui să îi informeze mult mai bine, susține ea. Însă, a continuat eea, și Olanda trebuie să se apuce de treabă cu multe controale și sancțiuni reale.

Jurnalista a relatat poveștile a numeroși migranți, unii dintre ei muncitori români. Unii au avut experiențe bune, însă alții au acuzat  abuzuri și exploatare.

Motivul pentru care migranții caută de uncă în Olanda este pentru că suma care le intră în buzunar este de trei până la patru ori mai mult comparativ cu țara lor de origine.

De ce le e frică muncitorilor să vorbească?

„Românii suportă abuzurile în străinătate, pentru că nimeni din țara de origine nu i-a învățat că au drepturi. Ce fac țările de origine pentru lucrătorii migranți? Și cineva fără educație nu este în general mai vulnerabil și mai predispus la exploatare? În cuvintele unuia dintre lucrătorii migranți pe care i-am intervievat: multă muncă, puține drepturi. Protecția migranților ar trebui să înceapă în țările de origine”, susține jurnalista. Pentru muncitorii migranți, pandemia a deschis o adevărată cutie a Pandorei. Și un alt efect al pandemiei asupra migranților: o explozie de povești de groază din partea lucrătorilor migranți în mass-media: încarcerarea în cazarmă, confiscarea pașapoartelor, atacuri”, a spus ea.

Ea a explicat de ce muncitorului migrant îi este frică să vorbească despre asta. „De exemplu, nu toți românii cu care am vorbit în timpul cercetărilor mele ar merge la ambasadă dacă ar exista probleme la locul de muncă. De ce nu? Pentru că nu cred că ar fi ajutați. Vechea neîncredere”, a punctat Mira Feticu.
Dar neîncrederea nu vizează doar guvernul.

Jurnalista indică și soluția salvatoare: „Verifică, verifică, verifică!”.