Vladimir Putin aplică tacticile KGB în războiul din Ucraina

Potrivit Insider, Jack Barsky, fost agent KGB infiltrat în Statele Unite ale Americii în perioada Războiului Rece, care a colaborat ulterior cu FBI, a explicat modul în care formarea lui Vladimir Putin ca spion rus l-a învățat „cum să mintă”. La rândul său, Josh Sipher, fost ofițer CIA care a activat în Rusia, crede că tacticile militare la care apelează Vladimir Putin în războiul din Ucraina fac parte din mentalitatea sa de fost ofițer KGB. Trecutul său ca fost ofițer KGB de nivel mediu detașat în Germania de Est, la Dresda, ar putea oferi câteva indicii despre următoarele lui mișcări.

„Istoricul lui Putin în KGB ne spune multe despre cum gândește și cum vede războiul. El este o creație a KGB-ului, iar KGB-ul a fost o organizație teroristă. Totul avea legătură cu menținerea conducerii la putere cu orice preț. A sugrumat orice opoziție internă față de Partidul [Comunist] și a folosit subversiunea în străinătate”, a declarat John Sipher.

De la operațiunile militare din Siria până la războiul declanșat în Ucraina, Vladimir Putin a aplicat metode brutale de devastare a infrastructurii civile și a ordonat țintirea civililor, în timp ce armata Rusiei și comandanții săi au comis o gamă largă de crime de război. În prezent, el se folosește de aceste metode brutale pentru a zdrobi voința ucrainenilor și pentru a-i forța să capituleze și să cedeze guvernării Rusiei.

John Sipher, care are o experiență de 30 de ani în KGB, a explicat că serviciile secrete ale Rusiei s-au specializat în dezinformare, sabotaj, inducere în eroare, provocare și assassinate, iar de când este la conducerea statului, Vladimir Putin a apelat la aceleași atacuri asimetrice specifice grupărilor teroriste care, neavând posibilitatea unei lupte directe, „caută să exploateze slăbiciunile și țintele ușoare”.

Potrivit lui Jack Barsky, un angajat al KGB ar fi trebuit să fie în slujba statului și să execute ordine, dar Vladimir Putin a fost capabil să se ridice deasupra acestor îndatoriri și să ajungă la conducerea Rusiei. Cei ce aspirau să facă parte din KGB nu o făceau doar pentru carieră, ci și din patriotism, valabil și pentru Vladimir Putin, care se consideră un mare patriot, a precizat Jack Barsky.

Justificarea lui Vladimir Putin privind declanșarea războiului din Ucraina, alături de propagandiștii săi, a arătat cât de departe este dispus să meargă pentru a-și îndeplini obiectivele – pe un spectru larg de atitudini de la rezonabile la iraționale, el a fost dispus la afirmații care păreau fără sens, cum ar fi acuzația adresată președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit cărora ar fi neonazist, deși este evreu, iar rudele sale au pierit în Holocaust.

Strategia dezinformării și a sădirii discordiei printre inamici făceau parte din tacticile aplicate de KGB, fiind aplicate și în prima invazie a Ucrainei, când Vladimir Putin a trimis militari fără însemne în Peninsula Crimeea deveniți cunoscuți ca „omuleții verzi”. După ce a pretins că sunt „forțe de autoapărare locale”, liderul rus a admis ulterior că cei care au pătruns în teritoriul ucrainean pentru a-l anexa au fost soldați ruși.

Potrivit lui John Sipher, KGB-ul avea ca misiune principală să impună „măsuri active acoperite menite să slăbească un oponent din interior”. Așa a fost gândită și invazia rusă în Ucraina: decapitarea Guvernului de la Kiev cu ajutorul unei combinații de operațiuni acoperite și o demonstrație de forță brută.

Ca fost ofițer KGB, Vladimir Putin nu va da înapoi în Ucraina

Conform lui Hill, expertul care a consiliat Administrația Trump, experiența lui Vladimir Putin la fost ofițer KGB este o explicație fundamentală a refuzului său de a da înapoi în Ucraina, în ciuda unor eșecuri importante pentru că el este convins că va găsi o cale de a ieși din acest impas și a întoarce situația în favoarea sa.

„El spune că întotdeauna există probleme în cadrul unei operațiuni, întotdeauna există piedici. Uneori sunt dezastre absolute. Cheia este adaptarea. Putin încă mai crede că mai are de jucat”, a precizat Hill.

Jack Barsky, John Sipher și Hill au afirmat că Vladimir Putin are la dispoziție mijloace de a lupta dincolo de câmpul de luptă din Ucraina și probabil se va folosi de aceste mijloace în viitorul apropiat.

„[Putin] știe că nu poate învinge pe câmpul de luptă și că se află într-o poziție de slăbiciune. Are la dispoziție o serie de acțiuni de escaladare pe care le poate întreprinde fără a folosi o armă nucleară. Ne putem aștepta la mai multe atacuri cibernetice, amenințări, sprijin pentru grupuri violente din Occident și acțiuni precum bombardarea conductei submarine.

El caută să trimită un semnal liderilor occidentali pentru a le reaminti că poate provoca suferință economică și politică. În loc să aibă o strategie militară și diplomatică rezonabilă, [Putin] ucide civili și amenință cu războiul nuclear ca un efort de a speria și manipula liderii occidentali”, a adăugat John Sipher.