Nicolae Popa a făcut dezvăluiri explozive, la Antena 3, cu privire la extrădarea sa din Jakarta. Se pare că toată operațiunea de extrădare a fost făcută cu ajutorul unui general indonezian.”Eu cred cu tărie că a venit timpul ca toate abuzurile făcute de acest Sistem să înceteze și toți, începând cu Kovesi să plătească. Mă aștept și la alte bucurii referitoare la alte personaje din acest dosar. Implicarea directă a lui Băsescu e o chestiune notorie. Toți cei care au participat la extrădarea mea, eu cred că ar trebui să răspundă. Eu am fost asistat în decursul celor 16 luni în Indonezia, de 3 firme de avocatură. Firma care m-a reprezentat până la final a fost ”Toedjoej Empat„ al cărei proprietar era un general de poliție, cu două stele, vicepreședinte al comisiei de apărare. În Indonezia lucrurile decurg așa: suspectul e arestat de poliție, după care suspecții sunt reprezentați de avocați angajați ai unor generali ai poliției, iar aceștia fac un fel de brokeraj. Generalul era doar un coproprietar. Firman Gani a decedat în urmă cu câțiva ani. Gani  a făcut parte din delegația indoneziană care a vizitat România în 2011. Angela Nicolae spunea că a fost în legătură cu această delegație, care declara că sunt contrariați că au fost plimbați în București, unde membrii au fost duși la casa lui Ovidiu Vântu, spunând că e inamicul public numărul 1 al României, care e direct legat de Nicolae Popa care este în procedură de extrădare la voi în țară ”, a declarat Niolae Popa, la Antena 3.

Fostul președinte Traian Băsescu a susținut că implicarea sa a fost una instituțională și ca să rezolve situația l-a sunat pe președintele Indoneziei, iar când Kovesi a plecat în Indonezia i-a dat și o scrisoare din partea sa.

”Aici am văzut deja posturi de televiziune care arată fotografii de la Ambasada Indoneziei cu doamna Kovesi. Eu vă pot spune ce știu sigur. În primul rând, problema aducerii în țară a lui Nicolae Popa nu a fost semnalată de Interpol. Un serviciu partener a informat SRI, un serviciu care activează și în Indonezia. Ei au întrebat SRI dacă sunt interesați și ei evident că au spus că sunt interesați. Imediat am fost informat ca președinte. În cele două mandate ale mele am considerat că este un afront adus statului atunci când un om se sustrage unei hotărâri definitive. În afară de cei care erau protejați, de cei care primiseră azil politic, acolo n-aveai ce să faci. Pentru cei care erau solitari, eu mereu am cerut instituțiilor statului să-l aducă în țară.

 

A doua mare problemă era: unde erau totuși banii de la FNI. N-or fi pitiți pe undeva prin Indonezia. De asemenea, ne întrebam cu ce a trăit Nicolae Popa în Bali. Serviciul secret partener nu a știut să ne spună. Nicolae Popa a făcut o singură greșeală: a plecat din Bali în capitala Jakarta. Am văzut că e supărat că a fost adus. Păi cine l-a pus să plece din Bali, de pe insulă, unde a fost protejat.

Ați văzut că sunt comisii rogatorii. Cred că în această comisie rogatorie Kovesi, ca procuror general, a fost implicată. Eu am vorbit la telefon cu președintele Indoneziei și l-am rugat să trateze cu celeritate aducerea în țară a domnului Popa. A fost la un moment dat un Summit la care a participat și președintele Indoneziei, iar eu am rugat-o să-i înmâneze o scrisoare din partea mea. Convorbirea cu Kovesi a fost telefonică, iar scrisoarea am trimis-o prin aghiotant. Scrisoarea a plecat sigilată și nu i-am arătat-o doamnei Kovesi.”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Fosta şefă a DNA a fost pusă vineri sub acuzare pentru comiterea a trei infracţiuni: luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă. Învinuirea are loc în dosarul penal deschis după denunţul lui Sebastian Ghiţă privind modul în care a fost adus în ţară Nicolae Popa, fostul director al FNI, din Indonezia unde se sustrăgea executării pedepsei.