Sezonul competiţional 2019-2020 este un dezastru pentru fotbalul din Italia, marcat de întreruperea meciurilor din cauza pandemiei de coronavirus. Cele 20 de cluburi din prima ligă italiană de fotbal, Serie A, au suferit în total o pierdere record de 770 milioane euro, estimează cotidianul Gazzetta dello Sport.

Dacă va fi confirmată oficială, această pierdere va constitui cel mai mare deficit cumulat al primei divizii italiene de fotbal, după precedentul din sezonul 2002-2003 (pierderi de 536 milioane euro), conform calculelor cotidianului sportiv milanez.

Unele cluburi au găuri în buget şi de peste 200 milioane de euro

Mai multe cluburi italiene au oficializat deja în ultimele săptămâni pierderi majore. O situaţie contabilă dificilă accentuată de pandemia de COVID-19, care a antrenat o suspendare a competiţiilor naţionale şi europene şi a generat efecte financiare în termeni de încasări televizate în special.

Juventus Torino a anunţat un deficit de 89,7 milioane euro pentru exerciţiul financiar încheiat pe 30 iunie 2020, respectiv al treilea an consecutiv pe minus. AC Milan, la rândul său, a înregistrat o gaură în buget de 195 milioane euro, la fel ca AS Roma, cu peste 200 milioane euro.

La finele lunii noiembrie, Inter Milano va anunţa un deficit de aproximativ 100 milioane pentru 2019-2020.

Gazzetta dello Sport a stabilit o cifră globală de 770 milioane euro, bazându-se pe analiza conturilor deja publicate şi pe informaţiile financiare oficiale obţinute de la alte cluburi, transmite Agerpres.

Sezonul 2020-2021 ar putea înregistra probleme şi mai mari

Pandemia de coronavirus a accentuat dificultăţile economice din Serie A, care afişa deja pierderi cumulate de aproape 300 milioane euro pentru sezonul 2018-19. Cluburile au obţinut recent un nou termen, până pe 1 decembrie, pentru a regla restanţele salariale datând pentru unele cluburi din iulie.

Pentru cotidianul sportiv italian, aceste cifre sunt de rău augur pentru sezonul 2020-2021 care, contrar cu precedentul, riscă să sufere şi mai mult din cauza pandemiei de coronavirus: acesta s-ar putea desfăşura total cu porţile închise, după ce în toamna aceasta, pentru câteva săptămâni, stadioanele au putut primi circa 1.000 de spectatori.