În cazul persoanelor fizice, amenzile pot ajunge la 30.000 de lei, respectiv 80.000 de lei pentru persoanele juridice.

Rodica Militaru, membră a USR de la care a pornit propunerea preluată de parlamentarii care au iniţiat legea a declarat pentru Adevărul că legea nu este dedicată fermierilor.

Declarația acesteia a fost făcută în contextul în care legea mirosurilor, aprobată recent în Parlament şi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, i-a înfuriat pe fermieri. Aceștia i-au solicitat președintelui să nu promulge legea.

Explicația oferită de Rodica Militaru

„Există activităţi care sunt deja reglementare şi au nevoie de autorizaţie de mediu. Acestea sunt emise de Agenţia de Protecţie a Mediului, iar controlul îi revine Gărzii de Mediu. Ce a adus legea mirosului nou a fost că s-a adăugat şi disconfortul olfactiv diverselor afectări ale populaţiei”, a transmis Rodica Militaru.

De asemenea, aceasta a vorbit și despre afirmaţiile fermierilor conform cărora „la acest moment, nu există aparatură care să poată constata depăşirea unor valori olfactive”. Rodica Militaru a răspuns că acuzațiile respective „sunt în totalitate neadevărate’.

Amenzile pot ajunge până la 80.000 de lei

„Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul.

Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, a adăugat Rodica Militaru.