Deutsche Welle reacționează la congresul PNL: Florin Cîțu nu are încă nicio soluție pentru viitorul guvernului

Deutsche Welle scrie că PNL a pierdut șansa să realizeze o selecție meritocratică și ratând singurii patru ani de posibilă stabilitate din ultimii 15 ani.

De asemenea, România a avut câte un scrutin la fiecare doi ani iar PNL a ratat ocazia să-și aleagă cel mai bun lider în funcția supremă din partid, lăsându-l din nou pe Klaus Iohannis să hotărască, așa cum a făcut la primul său mandat, când a propulsat-o pe Alina Gorghiu în funcția de președintă a liberalilor (2014-2016), scrie sursa menționată.

Președintele Iohannis l-a susținut pe Florin Cîțu

Președintele Klaus Iohannis, care potrivit Constituției ar trebui să fie independent și să nu se implice în luptele politice, l-a susținut pe Florin Cîțu, atât în vitrinele televizoarelor, cât și în spatele ușilor închise în interiorul partidului. Mai mult, majoritatea marilor trusturi autohtone l-au favorizat pe actualul prim-ministru în campania liberalilor de aproape tot acest an.

Criza politică declanșată de Florin Cîțu prin demiterea ministrului USR al Justiției, fără consultarea arcului de guvernământ, nu a fost decontată la acest Congres de primul-ministru, dar prelungirea ei va duce la scăderea credibilității liberalilor pe termen mediu și lung.

Florin Cîțu s-a lăudat în timpul lucrărilor Congresului că ar fi în legătură permanentă cu cei de la USR-PLUS pentru continuarea guvernării, dar aceștia au negat imediat informația și au spus din nou că nu acceptă revenirea la putere cu Florin Cîțu prim-ministru.

Noul președinte al PNL nu are încă nicio soluție pentru viitorul guvernului

Noul președinte al PNL nu are încă nicio soluție pentru viitorul guvernului pe care îl conduce, nu știe cum ar putea scăpa de sub șantajul PSD și cum va putea scoate țara din iarnă cu scumpirile energetice care se anunță mult peste posibilitățile românilor obișnuiți, mai scrie publicația din Germania.

Chiar și așa, premierul afișează o încredere care-i vine probabil dinspre instituția prezidențială: Klaus Iohannis ar putea negocia pentru el o susținere precară în parlament sau poate chiar o nouă majoritate după ce se termină alegerile din USR.

Se vede cu ochiul liber că Florin Cîțu nu stă pe picioarele lui și așteaptă din partea președintelui pasul următor. Partidul nu are o strategie clară și nu are un lider cu experiență sau măcar cu intuiții politice.

Această distorsiune, care a dus la o contraselecție în partid cu efecte semnificative asupra viitorului PNL, a început în decembrie anul trecut, când fostul președinte, Ludovic Orban, nu și-a asumat eșecul, nu a propus alegeri în partid și a vrut neapărat să rămână în prim-plan.

Este o tradiție a marilor lideri autohtoni să se lege cu funiile de scaune și să fie dați jos cu forța. Până și Ion Iliescu a fost debarcat, în vreme ce Traian Băsescu s-a risipit, până când n-a mai rămas aproape nimic din influența lui. Cel mai adesea, liderilor autohtoni ai ultimilor 30 de ani le-a lipsit bunul simț de a face pasul în spate.

Abia după ce a pierdut alegerile la Congresul PNL, cu 40% față de 60%, cât a luat Florin Cîțu, Ludovic Orban a anunțat că își depune demisia din funcția de șef al Camerei Deputaților. Un fotoliu pentru care a cedat ministere mari în favoarea USR-PLUS și UDMR, completează sursa menționată.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin