Plata cu cardul te poate lăsa fără bani

Conform unui recent studiu efectuat la Universitatea din Adelaide, Australia, utilizarea metodelor de plată fără numerar poate adesea să ducă la o creștere a cheltuielilor, fenomen cunoscut sub numele de „efectul plăților fără numerar”.

Cu alte cuvinte, acest fenomen indică faptul că oamenii tind să cheltuiască mai mult atunci când utilizează plăți fără numerar. Cei mai mulți bani se duc pe articole care simbolizează statutul social, cum ar fi bijuteriile.

În ciuda acestui fapt, cercetarea a constatat că acest efect nu este relevant în situații cum ar fi dăruirea de bacșișuri sau donații. Aici metodele de plată cu numerar sau fără au avut rezultate similare.

Lachlan Schomburgk, cercetătorul principal, evidențiază importanța atenției în alegerea metodelor de plată pentru a gestiona cheltuielile. Acest aspect devine mult mai important în contextul perioadelor de provocări economice.

El sugerează utilizarea banilor cash în locul cardurilor în orice situație posibilă. Manipularea fizică a banilor poate face ca cheltuielile să fie mai conștiente. Această conștientizare poate contribui la evitarea cheltuielilor excesive și la luarea deciziilor de cumpărare mai informate.

bani cash, numerar
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce mai arată noul studiu?

Studiul, apărut în Journal of Retailing, oferă informații valoroase atât pentru afaceri, cât și pentru factorii de decizie politică.

Schomburgk subliniază că întreprinderile trebuie să se adapteze la creșterea utilizării plăților fără numerar pentru a nu rata oportunități importante de generare a veniturilor.

Se recomandă ca factorii de decizie politică să ofere educație persoanelor nefamiliarizate cu tranzacțiile fără numerar cu privire la riscurile potențiale asociate cu cheltuielile excesive prin utilizarea metodelor de plată fără numerar.

Schomburgk subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege impactul tehnologiilor de plată emergente, precum:

  • serviciile de tip „cumperi acum, plătești mai târziu”
  • și criptomonedele

Examinând un spectru extins de studii, cercetarea a identificat principalii factori care influențează efectele plăților fără numerar, oferind o perspectivă detaliată și completă asupra acestui comportament.

Pe măsură ce ne îndreptăm spre o societate din ce în ce mai lipsită de numerar, Schomburgk accentuează necesitatea de a reflecta asupra modului în care metodele de plată influențează comportamentele noastre de consum, relatează incredibilia.ro.

Acest studiu aduce în prim-plan un aspect adesea neglijat al acestei tranziții. El oferă orientări esențiale pentru consumatori, întreprinderi și factorii de decizie politică.