Fostul deputat Cristian Rizea şi-a pierdut cetăţenia moldovenească şi ar putea fi extrădat în România. Decretul prin care cetăţenia i-a fost retrasă lui Rizea a fost semnat de către preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru că aceasta ar fi fost obţinută în mod ilegal.

Decretul de retragere a cetăţeniei a fost publicat marţi, 3 noiembrie, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. În actele moldoveneşti pe Rizea îl chema Mihai Cristian Luigi, relatează Digi24.

De ce a fugit din ţară Cristian Rizea?

Fugarul Cristian Rizea este dat în urmărire internațională din data de 19 martie 2019. El a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru trafic de influență și spălare de bani, după ce a cerut și primit mită 300.000 de euro de la un om de afaceri.

Cu două luni înainte de pronunţarea verdictului, deputatul a fugit din România. El a fost prins la Chişinău, iar Ministerul român al Justiţiei a transmis cererea de extrădare către autorităţile moldovene.

În 2018, Cristian Rizea a primit cetăţenia moldovenească.

Fostul deputat promite că va lupta în instanţă pentru a-şi redobândi cetăţenia

Într-un mesaj postat marţi dimineaţa pe Facebook, fostul deputat spune infractorii pe care el i-a dat în vileag au plătit milioane de euro mafiei politice din Republica Moldova pentru a-i retrage în mod abuziv cetăţenia. Rizea promite că va contesta decizia în instanţă la Chişinău.

“Dragi Romani infractorii pe care ii devoalez au platit milioane de euro mafiei politice din Moldova condusa de Igor Dodon si Vladimir Plahotniuc pentru a imi retrage in mod abuziv cetatenia Republicii Moldova !

Ma voi lupta in instanta aici la Chisinau si sper cu ajutorul vostru si al lui Dumnezeu sa pot reusi !

Adevarul Invinge Intotdeauna !”, a scrie deputatul fugar pe Facebook.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea