Camera Deputaţilor a respins miercuri Legea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice, declarată neconstituţională. Legea a fost respinsă şi de Senat, la 5 februarie. Camera Deputaţilor este for decizional.

Curtea Constituţională a fost sesizată în data de 9 iulie 2014 de către Avocatul Poporului şi a admis obiecţia de neconstituţionalitate a prevederilor legii.

Judecătorii au considerat că “acest demers legislativ, prin care datele cu caracter personal urmează a fi reţinute, în mod continuu, timp de şase luni de la momentul generării acestor informaţii, ar aduce atingere principiului garantării şi ocrotirii vieţii intime familiale şi private de către autorităţile publice, precum şi principiului proporţionalităţii”.
Deputaţii au respins şi proiectul de lege cu 286 voturi “pentru” şi două abţineri.

Plenul Camerei Deputaţilor a mai respins miercuri cu 287 voturi “pentru” şi patru abţineri şi legea privind securitatea cibernetică a României, declarată neconstituţională. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în legătură cu această lege, iar Senatul este forul decizional.

Legea privind securitatea cibernetică încalcă prevederile constituţionale privind statul de drept şi principiul legalităţii, precum şi cele privind viaţa intimă, familială şi privată, respectiv secretul corespondenţei, susţinea Curtea Constituţională a României. Motivul invocat de CCR este faptul că autoritatea naţională în domeniul securităţii cibernetice ar trebui să fie un organism civil, pentru a garanta aceste drepturi, şi nu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (CNSC), care funcţionează deja în cadrul SRI, cu personal militar.AGERPRES