Nicuşor Dan s-a ales cu un denunţ penal la DNA imediat după câştigarea alegerilor. Marţi, 29 septembrie, pe rolul Secției de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție din cadrul DNA a fost înregistrat un denunț penal, în care Nicuşor Dan este acuzat de trafic de influență, luare de mită, fals în declarații, exercitarea fără drept a profesiei de avocat și spălare de bani.

Plângerea penală a fost formulată de avocatul Codruța Cerva, prin cabinetul de avocatură Dan Chitic, și vizează fapte care sunt deja anchetate de către DNA, în dosarul penal deschis in-rem cu privire la înregistrările apărute în spațiul public în campania electorală.

Plângerea penală înregistrată de DNA este îndreptată împotriva lui Nicușor Dan, în calitate de primar general al Capitalei, dar și împotriva Asociației Salvați Bucureștiul. Autorii denunțului arată că, în data de 14 septembrie 2020, în spațiul public a apărut o înregistrare care surprinde o conversație telefonică între „făptuitorul Dan G. Nicușor Daniel, deputat și membru în Comisia pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului, precum și vicepreședinte și fondator al Asociației Salvați Bucureștiul, și un funcționar al Primăriei Sectorului 4 București, în care „acesta dintâi intervine pe lângă funcționarul autorității publice locale, folosindu-și influența, în favoarea numitului Mihai «Câine » Mitrache, în scopul împiedicării demolării unui imobil edificat ilegal pe domeniul public al autorității administrativ-teritoriale a Sectorului 4 București”, scrie jurnalul.ro.

Conform denunțului, „din întregistrarea actului, cât și din informațiile apărute în spațiul public, reiese strânsa legătură afectivă dintre numitul Mihai «Câine» Mitrache și făptuitorul Nicușor Dan, acesta din urmă fiind recomandat a-i fi «frate» în conversațiile purtate cu funcționarul public asupra căruia s-a intervenit”.

„Făptuitorul Nicușor Dan, având sau lăsând să se creadă că are influență asupra funcționarului interlocutor în înregistrarea audio apărută în spațiul public, astfel cum reiese explicit și neechivoc din înregistrare, încearcă să îl determine pe acesta să nu-și îndeplinească îndatoririle de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, și anume blocarea demersurilor de demolare a imobilului edificat ilegal pe domeniul public în Parcul «Orășelul Copiilor», pretinzând sau acceptând promisiunea de bani pri alte foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, respectiv pentru Asociația «Salvați Bucureștiul», așa cum în mod cert va reieși din administrarea probelor în cauză, numitului Nicușor Dan fiindu-i făcute donații de circa 50.000 de euro din partea a diverse societăți ori persoane fizice în perioada îndeplinirii mandatului de deputat în Parlamentul României, existând, totodată, numeroase atari donații și în contul Asociației «Salvați Bucureștiul», al cărei vicepreședinte și fondator este”, se arată în documentul citat.

DNA este invitată să se pronunțe și asupra distincției dintre mandatul pretins a fi avut de făptuitorul Dan Nicușor și mandatul acordat unui avocat în virtutea atragerii răspunderii acestuia pentru infracțiunile de trafic de influență și de exercitare fără drept a profesiei de avocat.

„Exercitarea oricărei activităţi de asistenţă juridică specifică profesiei de avocat de către o persoană fizică sau juridică ce nu are calitatea de avocat înscris într-un barou şi pe tabloul avocaţilor acelui barou constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale”, iar „exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități pentru care legea cere autorizație ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârșirea unor astfel de fapte se sancționează potrivit legii penale, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, se mai arată în document.

Cine este Codruţa Cerva, cea care a depus denunţul împotriva lui Nicuşor Dan?

Avocatul Codruţa Cerva a luat de mai multe ori poziţii împotriva lui Nicuşor Dan şi în trecut, însă, în mod sigur, un episod controversat din campania electorală a enervat-o la culme.

Este vorba despre momentul în care primarul ales al Capitalei a vorbit despre “panarame”, explicând ulterior la cine s-a referit: “cele două agitatoare care vin și fac zgomot în fața sediului, care au perturbat mai multe evenimente electorale și care sunt invitate constant în prime-time exact la televiziunile care promovează fake news-uri despre mine”. Respectivele “agitatoare” ar fi Oana Lovin şi Codruţa Cerva.

Codruța Cerva

Codruţa Cerva anunța în iulie 2019 organizarea unui miting de proporții în fața Penitenciarului Rahova. Ea cerea atunci eliberarea lui Liviu Dragnea.

”Maine, ora 11, la Rahova, va asteptam in nr. foarte foarte mare, sa-l sustinem pe Liviu Dragnea!!!! Share masiv!!!”, a scris Cerva pe Facebook anul trecut.

Codruţa Cerva anunţa că va organiza un miting de susţinere a lui Liviu Dragnea şi pe 21 ianuarie, în faţa Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Sora ei, avocatul Cosmina Cerva, este avocată invitată des în studiourilor Antena 3 și România TV, unde s-a remarcat în trecut prin poziții pro-Dragnea și PSD. La rândul ei, Codruța Cerva a fost în aceste zile intens promovată împreună cu partenera ei de proteste, Oana Lovin, pe România TV, scria G4Media în luna septembrie.

Și Codruța Cerva, la fel ca Oana Lovin, promovează pe Facebook același tip de discurs și își distribuie reciproc mesajele virulente anti PNL, anti-Iohannis, anti-Nicușor Dan și USR, susținând tezele PSD referitoare la “dictatură”.