Denise Rifai a reacționat pe propria pagină de socializare după ce Klaus Iohannis ar fi ales pe cine va trimite ambasador în SUA, în locul lui George Maior.

„Mmm. Apoi, abia aceasta Veste politica este una cu adevarat interesanta! Dar cate intrebari imi vin subit in minte odata cu aceasta stire! E nevoie de putin timp sa ne lamurim si care va fi jocul in perioada urmatoare! Ma rog, jocul il stim, taberele, iata, nu! Vin zile fierbinti!”, a scris Denise Rifai pe Facebook.

Denise Rifai, anunţ cutremurător în miez de noapte

Prezentatoarea s-a referit la informația conform căreia șeful Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, și ministrul de externe, Bogdan Aurescu, sunt pe lista scurtă a numelor luate în calcul la Cotroceni pentru postul de ambasador al României în SUA.

Schimbarea are loc după ce șeful statului a semnat luni, 22 februarie, decretul privind rechemarea în țară a 20 de ambasadori, între care și George Maior, conform g4media.ro

Totuși, nu este clar dacă actualul șef al SRI își dorește postul de ambasador și nici dacă propunerea va fi formalizată de șeful statului. Până în momentul de față, nu există o propunere oficială în locul lui Maior, arată sursa menționată.

De asemenea, nici ministrul de Externe Bogdan Aurescu, presupus și el ca posibilă soluție, nu ar avea nici o intenție sau interes să plece ambasador în SUA sau în altă țară. Conform sursei menționate, acesta ar vrea să își termine actualul mandat de ministru de patru ani.

Trimiterea lui George Maior în postul de ambasador al SUA a fost, în urmă cu șase ani, o compensație cu schimbarea lui din funcția de director SRI. Pe de altă parte, ar exista discuții despre o schimbare mai amplă la nivelul ambelor servicii de informații, vizat de o posibilă înlocuire fiind șeful SIE, Gabriel Vlase, numit de Klaus Iohannis în 2018 locul lui Mihai Răzvan Ungureanu.

O eventuală schimbare a șefilor celor două servicii ar putea fi dublată și de o reformă a legilor de funcționare. Atât SRI, cât și SIE funcționează după o legislație veche de 30 de ani. Klaus Iohannis dispune acum de o majoritate în Parlament care ar putea opera modificarea legii securității naționale.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au discutat, în octombrie 2020, despre Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare (2020-2024), iar una dintre „prioritățile strategice” ale acestui plan este revizuirea legislației de funcționare a instituțiilor din domeniul securității naționale, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„O prioritate strategică a acestui Plan de implementare vizează asigurarea cadrului legal adaptat, incluzând revizuirea legislației care vizează organizarea și funcționarea principalelor instituții cu atribuții și responsabilități în ceea ce privește securitatea națională, inclusiv Legea de organizare și funcționare a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, și continuând cu domenii dinamice și cu grad ridicat de volatilitate, unde este nevoie de reglementare modernă, precum managementul crizelor sau securitatea și apărarea cibernetică”, este scris în comunicatul CSAT, dat publicității în octombrie anul trecut.