Mircea Diaconu a voribit, răspunzând la întrebările lui Denise Rifai, despre implicarea sa politică de la Revoluție. Actorul a explicat că tot ce s-a scris despre implicarea sa sunt „mizerii” scrise de Vadim Tudor. Emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai„ a oferit un adevărat show marți seară la Kanal D.

Mircea Diaconu, adevărul despre Revoluție în emisiunea lui Denise Rifai

„Am fost făcut membru PCR cu sila în anul II de facultate, după note. În 1989 eram un foarte bătrân membru de partid.”, a declarat Mircea Diaconu.

Pe scena politică și-a făcut simțită prezența la Revoluție, există mai multe înregistrări video cu actorul din acea perioadă. Mircea Diaconu apare în înregistrările video și în clădirea Comitetului Central participând la discuții, dar și la vestitul balcon. Potrivit presei, Mircea Diaconu a fost cel care l-a adus cu mașina pe Ion Iliescu la Consiliul Provizoriu, un fel de parlament provizoriu. De asemenea, s-a scris că actorul a făcut parte și din Consiliul Frontului Salvării Naționale.

Actorul a negat implicarea alături de Iliescu

Mircea Diaconu a negat mereu implicarea în conducerea politică de atunci. Despre imaginile apărute în presă, el a susținut mereu că în mare parte dintre acestea sunt niște montaje ale unor oameni care și-au dorit să îi denigreze imaginea în campania pentru prezidențiale și s-a încercat crearea unei legături între el, Ion Iliescu și șeful Securității de la vremea aceea, generalul Iulian Vlad.

„Ați citit sau citat din „România Mare” a lui Vadim Tudor. Pe generalul Vlad l-am cunoscut înauntru, era împreuna cu generalul de armată. Nici nu știam că e general, nu am zis vorbele astea. Probabil ca sunt citate din presa vremii scârbavnică. Domnul Iliescu mă cunoștea din 1968 cand eram student și urma să fim băgați în pușcărie, pentru că am fost instigatori la cea mai mare revoltă studențească, din 1968 iarna. De ziua mea în decembrie, în Ajunul Crăciunului, am cântat colinde, împreună cu 7 studenți de la teatru și s-a revoltat toată zona studențească, vreo 20.000 de studenți și au spart geamurile de la Ambasada Sovietică și la CC și noi am fost considerați instigatori. De atunci mă cunoștea Ion Iliescu. Eram acolo în CC încercând să calmez oamenii sa nu se ia la bătaie și să nu dea foc. Pe lista aceea cu 40 de persoane și ultimul pe listă e Ion Iliescu, eu nu exist. Și atunci cum am fost membru în consiliu? Am intrat în Teatrul Nottara și nu am mai ieșit de frică. Am continuat să joc spectacole”, a explicat Diaconu.

Acuzații grave pentru Vadim Tudor

În presă au apărut informații că pe 22 decembrie, când zilele lui Ceaușescu erau numărate, Mircea Diaconu împreună cu soția sa, Sergiu Nicolaescu, Ion Caramitru, Dorel Vișan și Mircea Dinescu au făcut parte din planul „Actorii patrioți și curajoși”. Conform planului, actorul împreună cu soția ar fi mers la Comandamentul Trupelor de Securitate de la Băneasa și au dat ordine ofițerilor. Conform presei, tinerii soldați uciși ar fi fost trimiși la comanda lui Mircea Diaconu.

„Este o minciună și citați din mizeria lui Vadim Tudor, care a fost profesionistul acestor chestii. Dumnezeu să-l ierte că are de ce. Intrând de la Nottara din stradă încercam să-i opresc în a da foc și a sparge. La un moment dat se spărgea birouri, se spargeau tablouri și am spus generalilor: ar trebui aduși niște militari să stea în față sa nu se mai spargă. Faceți ordine. Și au zis că dacă apare haina militară, poporul poate fi supărat. Aduceți soldați în uniforme fără arme. Bucureștiul era baricadat, puseseră cetățenii mașini mari. M-am dus cu o Dacie cu un băiat de pe acolo cu soția ca nu ne despărțeam și ne-au dat un bilețel scris să cerem 100 de militari în uniformă verde, fără arme. Ne-am dus la Meteo, habar n-aveam că acolo erau militarii, era un general amabil și am stat lângă autobuzele alea, pe 22 seara, s-au urcat în mașini și m-am uitat să nu aibă armament. Când am intrat în București și pentru că au avut încredere în mine și am intrat cu ei și au ajuns la CC ca pază. Restul sunt croșetele vremii, mizerabile, le detest și nu mă uit la ele.”, a explicat Mircea Diaconu în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”.

 

Cum a ajuns în politică

Mircea Diaconu a vorbit cu Denise Rifai și despre cum a ajuns în politica românească la cel mai înalt nivel, fiind chiar și europarlamentar.

„Am spus-o în 2019 și e valabilă și acum. E un reflex, asta a funcționat pe vremea Comunismului și m-am întrebat de mai multe ori: două persoane și niște sute de mii care trăiau foarte bine în jurul lor pe vremuri. Și m-am întrebat mereu dacă cei doi au făcut lumea sau lumea i-a făcut pe ei. Nu pot să răspund la întrebarea asta. Au fost împușcați, foarte urât lucrul acesta și nu trebuia, pentru că erau bancă de date, trebuia să aflăm atât de multe lucruri de la ei. Li s-a închis gura pur și simplu. Ceilalți au rămas aici și au continuat să profeseze. Fripturismul…știu perfect să se adapteze, să spună ce trebuie, să se așeze și să primească.

Am ajuns în politică, am fost senator, am fost în PNL la vârf și am înțeles mecanismul. De aceea principalele proiecte, pentru că din 2014 de când am ieșit din PNL și nu sunt decât independent, așa voi rămâne, voi pune pe masa societății proiecte. Unul dintre proiecte este depolitizarea societății, pentru că politicul se umple de niște oameni, care participă, muncesc, ajung la putere, după care vor mereu să ceva și nu le ajunge și se duc până jos prin toate fibrele societății, până la directori de grădinițe numai să fie ceva puși de partid acolo. E absolut demență. Pe vremea comuniștilor carnetul de partid nu conta atât de mult ca astăzi. Este absolut oribil și din păcate acest gen continuă și este exploziv.”, a spus Mircea Diaconu în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”.