Manuel Merino şi-a anunţat duminica demisia „irevocabilă” de la Preşedinţia Peru şi a lansat un apel la „pace şi unitate”, un pas ce deschide calea pentru soluţionarea crizei politice grave şi profunde cu care se confruntă ţara de când a preluat puterea acum o săptămână, informează EFE.

Actualul președinte și-a anunțat demisia

Merino şi-a anunţat demisia într-un mesaj televizat adresat naţiunii, la doar câteva minute după ce Congresul l-a îndemnat să demisioneze, solicitând totodată o sesiune plenară extraordinară pentru a găsi o soluţie constituţională la criză şi a găsi un succesor al preşedintelui demisionar.

Anunţul demisiei a fost primit cu emoţie şi aplauze pe străzi, unde mii de cetăţeni au continuat să protesteze.

Luni parlamentul din Peru a votat pentru destituirea preşedintelui Martin Vizcarra pentru „incapacitate morală”, fiind acuzat că a luat mită în timp ce era guvernator, în 2014. Instalarea la preşedinţie a lui Merino (centru-dreapta), fost preşedinte al legislativului, a generat manifestaţii de protest la Lima şi în alte oraşe.

Sâmbătă, mii de manifestanţi, în general foarte tineri, au ieşit din nou în stradă în a şasea zi consecutiv în mai multe oraşe pentru a cere demisia lui Merino, respingând ceea ce susţin că a fost o lovitură de stat parlamentară. Cel puţin trei persoane au fost ucise la Lima în timpul reprimării manifestaţiilor de către poliţie. Şapte din 18 miniştri ai lui Merino şi-au anunţat demisia sâmbătă, după reprimarea protestelor, inclusiv cel al sănătăţii, Abel Salinas.

Fostul președinte, demis de Parlament la început de noiembrie

Fostul presedintele din Peru Martin Vizcarra a fost demis de Parlament în 10 noiembrie, acesta fiind acuzat de luare de mită în anul 2014. Parlamentul din Peru l-a demis luni pe preşedintele Republicii Martin Vizcarra pentru „incapacitate morală”, în urma unei a doua proceduri de destituire în mai puţin de două luni pentru presupusă luare de mită pe care ar fi primit-o în 2014 când era guvernator, relatează AFP.

Moţiunea de destituire a şefului statului, popular în rândul populaţiei din cauza intransigenţei sale împotriva corupţiei, a primit mai multe voturi decât cele 87 necesare.
Preşedintele Parlamentului, Manuel Merino, urmează să preia conducerea ţării până la încheierea mandatului lui Martin Vizcarra, la 28 iulie 2021.