Reprezentanții ONG-urilor care au fost marți la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis au spus că șeful statului va face un referendum chiar în ziua alegerilor europarlamentare.
”Noi ne-am dus să solicităm demararea acestui Referendum. Am primit această veste bună că se va face, cert va fi în ziua alegerilor europarlamentare. Noi am propus alte trei întrebări, însă nu am avut timp să le discutăm astăzi. Cele trei întrebări pe care le-am avansat și le-am propus privesc înăsprirea legislației penale, o a doua întrebare care face referire la inițiativa fără penali și a treia întrebare care face referire la modul în care se legiferează pe legile justiției și pe codurile penale.
Klaus Iohannis a dat mai multe argumente pentru demararea acestui referendum și anume atacurile continue la independența justiției, lupta anticorupție, atacuri la valorile europene și ale statului de drept. A spus că a luat în calcul niște analize și studii. Ține cont de toate riscurile și o să și le asume”, a susținut un reprezentant al ONG.

Vezi și Gabi Tamaș are probleme mari. Urmărire ca în filme în Israel. Fotbalistul a fost reținut

Discuțiile dintre ongiști și Klaus Iohannis au durat o oră şi jumătate
La întâlnire au participat reprezentanţi de la: Funky Citizens, Expert Forum, Centrul de Resurse Juridice, Iniţiativa România, Asociaţia Decembrie 89, FreedomHouse România, Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul pentru Inovare Publică, Geeks for Democracy, #Rezistenţa, Vă Vedem din Sibiu, Curaj înainte, Umbrela Anticorupţie Cluj-Napoca, VeDem Just, Active Watch, Consiliul Tineretului din România, Grupul pentru Dialog Social, Corupţia Ucide, dar şi jurnalistele Emilia Şercan şi Mădălina Roşca.
Trebuie amintit că președintele Klaus Iohannis a susținut în urmă cu o săptămână că este ”aproape hotărât” să convoace referendum naţional pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.
„Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare. Lăsaţi-mi o marjă, care se datorează nevoii unei analize aprofundate, unei discuţii aprofundate, fiindcă nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume, dacă fac referendum atunci vreau să am parteneri nu numai partidele, probabil mai mult din Opoziţie, societatea civilă, românii care doresc să dea un semnal clar şi pentru asta pot să vă spun că, de o săptămână încoace, lucrăm foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să îmi propună un draft de agendă, care cu siguranţă va presupune o întâlnire şi cu câţiva reprezentanţi foarte hotărâţi din societatea civilă”, a comentat atunci Iohannis.