Concret, președintele Donald Trump a postat pe contul de Twitter un mesaj în care, potrivit presei, Teheranul intenționează să asasineze o ambasadoare americancă după ce Statele Unite ale Americii l-au omorât pe liderul terorist, Soleimani.

În acest context, președintele american Donald Trump promite că SUA vor ataca de o mie de ori mai puternic Iranul dacă acesta va porni, la rândul lui, orice fel de atac.

„Orice atac din partea Iranului, indiferent sub ce formă, împotriva SUA va fi urmat de un atac contra Iranului, (atac) ce va fi de o mie de ori mai puternic ca magnitudine!”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Amenințarea a fost detectată în primăvară

Deși amenințarea a fost descoperită în primăvară, aceasta a devenit mai precisă în ultimele săptămâni, relatează site-ul de informații Politico.

Tot acest site citează doi responsabili americani sub acoperirea anonimatului, serviciile de informaţii americane cred că regimul de la Iran intenţionează să o asasineze pe ambasadoarea SUA în Africa de Sud, Lana Marks, o apropiată a lui Donald Trump.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat luni că ia aceste informaţii în serios.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe iranian a apreciat că este vorba de „informaţii false”, „lipsite de fundament”. Purtătorul său de cuvânt a evocat „metode repetitive şi care provoacă greaţă, menite să creeze un climat anti-iranian pe scena internaţională”. Iranul „a demonstrat adeziunea sa durabilă la principiile şi cutumele diplomaţiei internaţionale”, în timp ce administraţia Trump „a acţionat cu dispreţ faţă de numeroase norme şi metode internaţionale acceptate”, a afirmat el.

Preşedintele american a retras SUA în 2018 din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian, apreciind că acest text este insuficient pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu o bombă atomică şi pentru a îngrădi influenţa sa „nefastă” în Orientul Mijlociu.