Se pare că declarația fiscală unică va suferi modificări pentru a include și veniturile din tranzacționarea criptomonedelor.

“Suntem în al treilea an de declarare a veniturilor prin prisma unui formular consolidat, formular care a suferit de-a lungul acestor ani modificări mai mult de format. Va suferi modificări şi în curând, anume veniturile din tranzacţionarea criptomonedelor vor trebui declarate prin prisma acestui formular. Și restul modificărilor sunt mai mult de formă, nimic material”, a spus Corina Mîndoiu, partener EY România în cadrul departamentului impozit pe venit și contribuții sociale.

Aceasta a mai precizat că termenul de depunere a formularului este 16 martie, ora 14:00.

“Ce vreau să reţineţi vizavi de declaraţia unică este că termenul de depunere a formularului este 16 martie 2020. Nu avem nicio informaţie cu privire la prelungirea termenului aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi. Data de 16 martie 2020 este şi termen de plată a impozitului pe venit pentru anul 2019 şi a contribuţiei sociale de sănătate sau a contribuţiei la pensie, din nou, pentru anul 2019. De vreo doi ani nu mai avem decizie de impunere. Deci, vă rog frumos, nu aşteptaţi deciziile prin poştă pentru că nu o să vină. Deci până pe 16 martie 2020 trebuie să și achitați, este principiul autoimpunerii”, a arătat Mîndoiu, potrivit stiripesurse.ro.

 

Ce venituri se declară

 

Corina Mîndoiu a explicat faptul că veniturile care trebuie declarate sunt veniturile obținute din străinătate și anume: venituri din chirii, din dividende, din vânzarea de titluri de valoare, venituri din dobânzi, din activități independente, venituri de membru în conducerea unei companii, chiar dacă anumite din aceste venituri au fost impozitate la sursă. În ceea ce privește veniturile realizate în România, cele ce trebuie declarate sunt veniturile din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, chirii. Nu însă și dobânzi și dividende cu sursă din România pentru care impozitul se reține la sursă.

Aceasta a mai precizat că este indicat să nu se aștepte până în apropierea termenului limită de 16 martie pentru a depune declarația unică pentru că Spațiul Privat Virtual este posibil să se blocheze.