Decizie suprinzătoare din partea Guvernului chilian! După ce Chile a primit prima sa tranşă de vaccin împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca, autorităţile acestui stat anunţă că el va fi administrat doar bărbaţilor.

Iniţial, vaccinul AstraZeneca urma să fie administrat în Chile şi femeilor de peste 55 de ani

Utilizarea vaccinului produs de laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca, în parteneriat cu Universitatea Oxford, a fost restrânsă în numeroase ţări din Europa, din cauza unor cazuri rare, dar grave, de tromboză, mai ales la persoane tinere vaccinate cu acest vaccin, scrie agenţia AFP.

Institutul Sănătăţii Publice (ISP) din Chile, care a autorizat de urgenţă vaccinul în luna ianuarie, a recomandat iniţial ca acesta să fie folosit la femeile în vârstă de peste 55 de ani şi la bărbaţii în vârstă de peste 18 ani din ţara sud-americană.

Vineri, 23 aprilie, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis, în urma unui nou studiu, că beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford cresc în mod proporţional cu vârsta şi continuă să fie mai importante decât riscul trombozei.

În pofida unor raportări potrivit cărora se formează mai frecvent cheaguri de sânge la femei, EMA insistă că ”nu există suficiente date disponibile în întreaga UE” pentru a spune că riscul are o legătură cu sexul persoanei vaccinate.

Aproape 8 milioane de chilieni au primit deja cel puţin o doză de vaccin

Vineri, în Chile a ajuns o primă tranşă de 158.400 de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford, în cadrul mecanismului COVAX al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care vizează să garanteze un acces echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19, scrie news.ro.

Chile este una dintre ţările care avansează cel mai rapid în campania de vaccinare.

Aproximativ 7,9 dintre cei 19 milioane de locuitori ai ţării au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză de vaccin împotriva noului coronavirus.

Sursa foto: Dreamstime