Un studiu recent realizat în Marea Britanie indică impactul real generat de vaccinare împotriva COVID-19 şi efectele după doar o singură doză.

Diminuare importantă a infectărilor după adminstrarea primei doze; s-a ţinut cont şi de noua tulpină britanică

Astfel, infectările raportate în rândul adulţilor din toate categoriile de vârstă au cunoscut o diminuare cu 65% în Marea Britanie după administrarea primei doze de vaccin, fie că a fost vorba despre AstraZeneca sau Pfizer.

Autorii studiului realizat în Marea Britanie spun că acesta rezultate arată impactul generat în condiţii reale de campania naţională de imunizare împotriva COVID-19, transmite agenţia Reuters.

Este important de menţionat că cercetarea a fost realizată într-o perioadă în care varianta mai infecţioasă, denumită B.1.17, a devenit dominantă în Marea Britanie. Studiul a indicat că vaccinarea a fost la fel de eficientă la vârstnici şi la persoanele cu probleme de sănătate ca în cazul tinerilor şi a persoanelor sănătoase.

„Aceste cifre obţinute în condiţii reale sunt extrem de promiţătoare”, a declarat James Bethell, oficial în cadrul Ministerului Sănătăţii, după publicarea datelor cercetării. El spune că datele confirmă faptul că programul de vaccinare anti-COVID-19 din Marea Britanie – unul dintre cele mai rapide din lume – a avut „un impact semnificativ”.

Cele două studii fac parte din COVID-19 Infection Survey

Datele provin din două studii care fac parte din COVID-19 Infection Survey – o colaborare între Universitatea Oxford, Departamentul pentru sănătate din Guvernul britanic şi Oficiul Naţional pentru Statistică. Ambele studii au fost publicate online vineri şi nu au fost deocamdată examinate de alţi oameni de ştiinţă prin procedura peer-review.

Autorii cercetării au analizat peste 1,6 milioane de rezultate ale unor teste COVID-19, efectuate prin prelevări nazale şi faringiene, de la 373.402 de participanţi între 1 decembrie 2020 şi 3 aprilie 2021.

La 21 de zile după administrarea primei doze a vaccinului AstraZeneca sau a vaccinului Pfizer, ratele noilor infectări au scăzut în toate categoriile de vârstă cu valoarea medie de 65%. Această valoare include o scădere a infecţiilor simptomatice de 74% şi o scădere a infecţiilor fără simptome de 57%.

Scăderea cazurilor totale de infectare şi scăderea infectărilor simptomatice au fost şi mai mari după administrarea dozelor de rapel: 70%, respectiv 90%, au raportat autorii studiului, potrivit cărora au existat efecte similare şi în rândul persoanelor care au trecut anterior prin maladia COVID-19.

Peste 33 milioane de britanici au fost vaccinaţi cu o primă doză de vaccin; peste 10 milioane au fost şi la rapel

Al doilea studiu a examinat nivelurile de anticorpi la virusul SARS-CoV-2 pentru a se vedea felul în care acestea se modifică după administrarea primei doze a oricăruia dintre cele două vaccinuri menţionate, precum şi după administrarea ambelor doze ale vaccinului Pfizer.

Rezultatele arată că reacţiile anticorpilor după prima doză a oricăruia dintre cele două vaccinuri studiate au fost uşor mai mici în rândul vârstnicilor, dar ridicate la toate categoriile de vârstă după ambele doze ale vaccinului Pfizer.

Peste 33 de milioane de persoane din Marea Britanie au fost inoculate cu primele doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19, iar peste 10 milioane au primit deja şi dozele de rapel, potrivit unor date oficiale publicate miercuri.

Sursă foto: Dreamstime