Se pare că pentru funcția de prim-ministru, ambasadorul Libanului în Germania, Mustapha Adib a obţinut cele mai multe voturi în consultările parlamentare conduse de şeful statului Michel Aoun, a anunţat luni preşedinţia libaneză, citată de France Presse, dpa şi Reuters.

Legat de numirea lui Adib, în vârstă de 48 de ani,  această decizie a foat luată cu doar câteva ore înainte de sosirea în Liban a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care i-a îndemnat pe liderii libanezi să formeze rapid un „guvern de misiune” însărcinat cu scoaterea ţării din criza economică şi politică, realatează agerpres.

90 de voturi pentru

Se pare că există o încredere mare în Mustapha Adib. Astfel, ambasadorul la Berlin din 2013, a fost ales după ce a obţinut 90 de voturi pentru dintre cele exprimate de 128 de membri ai parlamentului, potrivit Radio Vocea Libanului.

În ceea ce privește formarea noului Guvern, acesta va avea misiunea de a conduce țara atunci când vor exista multiple crize sau situații nefavorabile.

Anunţul intervine la mai mult de trei săptămâni după ce prim-ministrul Hassan Diab a demisionat în urma unei explozii masive în capitala Beirut ce a ucis peste 180 de persoane şi a rănit alte 6.000.

La scurt timp după alegerea sa  în funcție, prim-ministrul libanez desemnat Mustapha Adib a cerut formarea unui nou guvern în timp record şi implementarea imediată a reformelor ca un punct de început pentru un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Acesta a subliniat faptul că deși șansele țării sunt mici, situația ar putea fi redresată.

„Şansa pentru ţara noastră este mică”, a declarat Adib după ce a fost desemnat oficial de către preşedintele Michel Aoun.