Anunțul momentului pentru România! Mai intrăm în Spațiul Schengen? Vestea venită chiar acum

În cursul zilei de marți, 6 decembrie, cancelarul austriac Karl Nehemmer a anunțat că țara sa se opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, în cadrul unui summit între Uniunea Europeană și Balcanii de Vest.

„Ministrul de interne a spus clar. Austria nu este de acord cu extinderea (spaţiului Schengen) cu România şi Bulgaria. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranţi ilegali neînregistraţi în Austria. Asta înseamnă că au trecut graniţa externă a Uniunii Europene şi au ajuns într-o ţară fără ieşire la mare, cum este Austria. Trebuie să răspundem mai întâi acestor întrebări legate de securitate”, a declarat acesta.

Premierul olandez este de acord cu aderarea României

Pe de altă parte, premierul Olandei, Mark Rutte, a precizat, tot la Tirana că este în favoarea aderării României și Croației la Spațiul Schengen, însă nu și a Bulgariei.

„Am fost reticenţi în ceea ce priveşte aderarea Croaţiei, României şi Bulgariei la Schengen. În cazul Croaţiei şi României am reuşit să ajungem la un ‘da’. În ceea ce priveşte Bulgaria, la acest moment, nu este vorba de un ‘nu’, ci de un ‘nu încă’. Avem nevoie de mai mult timp, din două motive: o nouă evaluare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi a Mecanismului de Verificare Schengen”, a declarat Rutte în marja aceluiași summit, conform site-ului bulgar de ştiri BNR şi agenţiei italiene de presă ANSA.

Bulgaria are șanse mari să intre în Spațiul Schengen anul viitor

În același timp, președintele bulgar Rumen Radev este de părere că țara sa poate intra în spațiul Schengen anul viitor, subliniind că totul ține doar de ea.

„Ştiu acest lucru din discuţiile cu cele două ţări care încă ezită (Olanda şi Austria – n.r.). Vom continua să lucrăm la toate nivelurile diplomatice, dar trebuie să ne facem treaba şi în Bulgaria. De aceea, fac apel la toate partidele politice să nu politizeze subiectul, să nu îl folosească în dispute personale între liderii de partide”, a afirmat şeful statului bulgar, conform agenţiei bulgare de presă BTA.

Klaus Iohannis anunță că se poartă negocieri pentru aderarea României la Schengen

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a declarat că aderarea României la Spaţiul Schengen se va afla joi pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne şi că până la acel moment se poartă negocieri.

„Încă se discută, se negociază. Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului – în format JAI – de miniştri de interne şi de justiţie, acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci este nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii şi noi suntem angajaţi să stăm hotărâţi până în ultimul moment şi să ducem decizia acolo unde o dorim noi”, a spus şeful statului, marţi, înainte de a participa la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest de la Tirana.