Klaus Iohannis a decorat mai mulți voluntari din echipele de acordare a primului ajutor în caz de situații de urgență. Șeful statului a subliniat implicarea și sacrificiul acestor români în lupta cu pandemia.

Încă de la începutul discursului, Iohannis a ținut să spună că se simte onorat să găzduiască acest eveniment, care marchează prețuirea și recunoștința pentru contribuția esențială a voluntarilor la dezvoltarea unei societăți mai bune. Președintele a arătat că România va deveni țara pe care ne-o dorim prin implicarea solidară a cât mai multor oameni responsabili, care își sacrifică timpul și sunt gata să-și pună abilitățile în slujba ajutării semenilor, pentru a reduce marginalizarea și inechitățile, pentru a combate sărăcia și abuzurile.

„Dumneavoastră, cei prezenți astăzi aici, ați fost un sprijin important pentru cadrele medicale care se luptă zilnic pentru a salva vieți, într-una dintre cele mai grave crize sanitare din istorie. În acești ultimi doi ani, ați fost alături de cei mai greu încercați și le-ați alinat durerea, le-ați dat speranță că acest calvar se va termina, iar ei se vor putea întoarce sănătoși acasă, alături de cei dragi.

Ați văzut chipuri brăzdate de suferință, ochi înlăcrimați care implorau salvarea și v-ați confruntat cu dezolarea. Cu toate acestea, ați găsit mereu puterea de a merge mai departe, înfruntând pericolul, indiferent de consecințe. Vă mulțumesc pentru tot ce faceți, pentru că nu ați ezitat să puneți pe primul loc binele celorlalți! Curajul cu care v-ați adaptat acestei perioade extrem de dificile este exemplar, în contextul în care pandemia de COVID-19 a însemnat în primul rând foarte multă incertitudine”, a precizat președintele.

Asumarea responsabilității sociale este o alegere a celor mai puternici

El a arătat că asumarea responsabilității sociale este o alegere a celor mai puternici, a celor care nu pot trece nepăsători pe lângă nedreptate, boală ori sărăcie.

„Recunoscând meritele celor decorați cu acest ordin, statul român prețuiește potențialul societății civile, precum și capacitatea fiecărui cetățean de a contribui la edificarea unei Românii mai bune. Curajul și altruismul de care dați dovadă creează premisele pentru o națiune puternică și solidară. Sunt bucuros că astăzi am această ocazie de a vă arăta faptul că românii vă văd și vă apreciază. Ne înclinăm în fața dârzeniei și compasiunii pe care le manifestați zi de zi”, a mai declarat Iohannis.

Vaccinarea rămâne singura cale eficientă

Șeful statului a ținut să puncteze că Ordinul Meritul pentru promovarea drepturilor omului și angajament social surprinde esența misiunii de întrajutorare și reprezintă o recunoaștere a celor care cred că stă în puterea noastră să construim o societate a oportunităților deschise tuturor, fiind mereu alături de semenii noștri aflați în nevoie.

„Vă îndemn să rămâneți la fel de implicați, motivați și perseverenți și adresez tuturor românilor un apel la unitate, speranță și curaj în lupta pentru același obiectiv: depășirea pandemiei. Vaccinarea rămâne singura cale eficientă pentru a ne proteja de formele severe de boală. Doar prin vaccinare vom putea pune capăt acestei crize sanitare și ne vom putea recâștiga normalitatea”, a conchis șeful statului.