De ce se tulbură zeama murăturilor? Greșeala pe care o fac toți românii

Dacă faceți murături în saramură, este firesc ca apa să se tulbure puțin deoarece în urma fermentaţiei apare acidul lactic.

Dacă nu vreți ca în acest an să mai aveți zeama de la murături tulbure, vă sfătuim să folosiți doar oțet alb pentru murăturile în oţet, cu o aciditate de minim 5%. Pentru murăturile în saramură, vă recomandăm sarea grunjoasă, neiodată, iar pentru acriturile în saramură, la un litru de apă trebuie să adăugați între 30 gr și 65 g de sare grunjoasă.

Preparatele în saramură sau oţet nu sunt atât de uşor de făcut pe cât am fi tentați să credem. Mai jos, aveți o listă cu greșelile pe care ar trebui să le evitați atunci când puneți castraveții la murat.

Atenție la oțet!

Unii români tind să folosească doar oţet pentru compoziţia murăturilor, însă acest lucru face ca gustul lor să fie prea înţepător. Este bine să amestecăm oțetul cu apă pentru a echilibra gustul.

Condimentele sunt importante

Ingredientele de care avem nevoie pentru a pregăti câteva borcane de castraveți murați sunt: apă, sare, zahăr și oţet. Este recomandat, totuși, să folosim și câteva mirodenii. Putem alege dintre: seminţele de muştar, bucăţile de ardei, frunzele de dafin, menta sau busuiocul. Combinațiile sunt nelimitate!

Fiecare legumă se pregătește diferit

Pe lângă savoare, ne place ca borcanele noastre pentru iarnă să fie pline de culoare! Însă trebuie să reținem faptul că fiecare legumă are modul său unic de fierbere. Morcovii și ridichile, de exemplu, trebuie prefierte înainte din cauză că sunt prea crocante.

Cantitatea de saramură este importantă

Trebuie să ne asigurăm, de la început, că am pregătit suficientă saramură pentru murături.

Trebuie să avem răbdare

Ne plac atât de mult castraveții murați, încât, după ce i-am pregătit, nu mai avem răbdare și deja începem să desfacem borcanele, iar… uneori, gustul ne poate dezamăgi. Ne întrebăm „Oare unde am greșit?” Răspunsul este simplu: nu am avut suficientă răbdare. După ce am terminat tot procesul de fierbere și sterilizare, trebuie să lăsăm legumele câteva zile la dospit.