În ultimele luni, benzina în Statele Unite s-a ieftinit cu 42%, ca efect al scăderii dramatice a cotaţiilor ţiţeiului. În Romånia, însă, preţul la pompă al carburanţilor s-a redus cu doar circa 15%.

Dacă la începutul lunii iulie barilul de ţiţei era cotat la 137 de dolari, săptămåna trecută la burse era afişat un preţ situat sub 60 de dolari, ceea ce reprezintă o ieftinire cu aproape 57%. În Statele Unite, unde există o concurenţă reală pe piaţa carburanţilor şi unde consumatorii reacţionează foarte ferm atunci cånd consideră că firmele abuzează de condiţiile pieţei, preţul la pompă al benzinei a scăzut de la 1,07 dolari pe litru, cåt era la mijlocul lunii iulie, pånă la nivelul de 0,6 dolari pe litru, în prima săptămånă a acestei luni.

În Romånia, însă, consumatorii nu simt în aceeaşi măsură ca americanii ieftinirea petrolului pe pieţele internaţionale. La Rompetrol, de exemplu, un litru de benzină Efix 95 costa, la începutul lunii iulie, 4,2 lei, pentru ca săptămåna trecută, preţul să ajungă la 3,58 lei pentru un litru, ceea ce înseamnă o ieftinire de numai 15%. O reducere similară se înregistrează şi la Lukoil, unde preţul unui litru de benzină Super Euroluk, de exemplu, a scăzut, în perioada de comparaţie, de la 4,5 lei la 3,8 lei. Situaţia din Romånia are mai multe explicaţii. În primul rånd, leul s-a depreciat în ultimele luni faţă de dolarul american. În al doilea rånd, pe piaţa autohtonă, competiţia nu este încă la fel de accerbă ca în statele occidentale. Dar, probabil că cel mai important factor este menţinerea cererii de combustibil la o cotă ridicată chiar şi atunci cånd preţurile cresc spectaculos.


Petrom: vånzări record de carburanţi, în octombrie

133-21693-03mediudeafaceri45.jpg„În ceea ce priveşte piaţa combustibililor, noi am constatat o relativă lipsă de elasticitate a cererii faţă de preţuri. Chiar şi în perioada de creştere a preţurilor, vånzările noastre de retail în Romånia au crescut cu 25%. În perioada septembrie-octombrie, am constatat creşteri şi mai mari ale cererii“, a declarat, pentru Capital, Mariana Gheorghe, CEO Petrom. „Pentru luna octombrie, avem o creştere a vånzărilor din retail cu peste 30% şi am atins vånzări de peste 200 de milioane de litri pe lună, ceea ce este un record în istoria Petrom“, subliniază Mariana Gheorghe.

Deşi, de cele mai multe ori, preţul ridicat plătit de romåni pentru carburanţi este pus de către benzinari pe seama taxelor, datele publicate de Directoratul pentru Energie şi Transport al Uniunii Europene contrazic acest argument. Dacă s-ar elimina taxele incluse în preţul la pompă al unui litru de benzină Euro-super 95, pe piaţa romånească, preţul ar fi de 54 de eurocenţi pe litru, cu 26% mai mare decåt în Franţa, cu 29% mai mare decåt în Germania şi cu 46% mai mare decåt în Suedia.

În aceste condiţii, sunt explicabile creşterile extraordinare ale profiturilor anunţate recent de marile companii petroliere care activează în ţara noastră. Petrom a anunţat săptămåna trecută că, în primele nouă luni ale acestui an, a obţinut venituri cu 62% mai mari decåt în aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, profitul a crescut cu 48%.

Reprezentanţii companiilor petroliere apreciază că preţul internaţional al petrolului va înregistra o volatilitate ridicată în trimestrul IV din 2008 şi consideră că, deşi în ultimele luni cotaţia ţiţeiului a scăzut semnificativ, nivelul mediu pentru acest an va fi cu mult deasupra celui de anul trecut. Un lucru este cert: romånii nu simt că petrolul s-a ieftinit în ultimele luni cu 57% şi, mai mult, este posibil să asiste la majorarea preţurilor carburanţilor în viitorul apropiat, dacă ţiţeiul se va scumpi cu 10-20%, aşa cum estimează analiştii.

1,8 lei costa un litru de benzină în Statele Unite, săptămåna trecută. Americanii au asistat la o ieftinire de 42% a carburanţilor în ultimele luni

Deşi preţul internaţional al petrolului a scăzut foarte mult în ultimele luni, ieftinirea nu se vede proporţional la benzinăriile din Romånia