Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au confirmat că purtarea a două măști faciale simultan poate oferi niveluri extrem de ridicate de protecție împotriva răspândirii și contractării noului coronavirus, scrie NationalInterest.

Cercetătorii au analizat eficacitatea generală a diferitelor abordări de a purta masca prin experimente de laborator. Așa au descoperit că atunci când o persoană poartă doar o mască, fie chirurgicală, fie din pânză, ea a blocat aproximativ 40% din particulele virale.

În schimb, purtarea unei măști de pânză deasupra unei măști chirurgicale a reușit să blocheze aproximativ 80% din particule. Iar 95 % din particule au fost blocate când două persoane aflate una lîngă alta purtau două măști, explică cercetătorii.

Același studiu a descoperit că o fixare mai strânsă poate îmbunătăți semnificativ eficacitatea a măștilor. O modalitate specială de a îmbunătăți potrivirea măștilor medicale este să vă asigurați că acestea sunt „înnodate și înfășurate”, a menționat CDC.

„Purtarea oricărui tip de mască a fost semnificativ mai bună decât a nu purta deloc”, a declarat directorul CDC, Dr. Rochelle Walensky. El a subliniat că „măștile bine potrivite dau cele mai rezultate”. Așa că agenția își va actualiza îndrumările pe site-ul său „pentru a oferi noi opțiuni cu privire la modul de îmbunătățire a măștii”.

Și alți experți în domeniul sănătății, precum consilierul de la Casa Albă, dr. Anthony Fauci, s-au pronunțat pentru purtarea a două măști.

De asemenea, șeful Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase susținea încă de anul trecut că purtarea ochelarilor de protecție, pe lângă mască, ar oferi o protecție mai bună împotriva coronavirusului.

Un expert medical de la Harvard a susținut că toți americanii ar trebui să poarte măști N95 pentru a ajuta la atenuarea răspândirii pandemiei.

O cercetare a experților de la Universitatea Duke a arătat că măștile de tip N95 fără valve au obținut cel mai mare scor. O mască chirurgicală de unică folosință din polipropilenă a fost următoarea cea mai bună opțiune, urmată de masca din două straturi de bumbac și un strat de material sintetic.