În 28 februarie 2019, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare – CNATDCU anunţa că a admis sesizarea referitoare la teza de doctorat a fostului consilier de stat Darius Vâlcov şi că urmează să o analizeze.

Comisia de lucru a CNATDCU, care a analizat sesizarea de plagiat în acest caz, a propus retragerea titlului de doctor, stabilind că aproximativ 50 de pagini, reprezentând 23% din teza de doctorat a lui Darius Vâlcov, reprezintă preluare integrală sau parțială din alți autori.

”În urma analizei efectuate am constatat că teza de doctorat ‘Perfecţionarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană’ elaborată şi susţinută în anul 2008 de Domnul VÂLCOV D. DARIUS BOGDAN la Academia de Studii Economice din Bucureşti include texte copiate din alţi autori fără ca acestea să fie citate conform normelor academice şi fără a indica sursa, peste 80 de pagini.

”Abateri grave de la etica cercetării”

Constatând aceste abateri grave de la etica cercetării, consider că se confirmă existenţa plagiatului înscrisă în sesizarea UEFISCDI nr. 516/27.02.2019 cu privire la teza de doctorat „Perfecţionarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană” elaborată şi susţinută în anul 2008 de Domnul VÂLCOV D. DARIUS BOGDAN şi propun retragerea titlului de doctor în Finanţe domnului VÂLCOV D. DARIUS BOGDAN”, afirmă în raportul său prof. univ. dr. Alin Marius Andrieş.

”Din cele 212 pagini ale tezei, 50 de pagini, reprezentând 23% din teză, sunt preluate în bloc sau cu mici ajustări.fără indicarea sursei; alte 30 de pagini sunt preluate cu citări greşite”, apreciază un alt membru al comisiei.

El susţine retragerea titlului de doctor, pentru Darius Vâlcov. Decizia finală aparţine însă Consiliului General al CNATDCU, nefiind încă făcută publică.

Trebuie amintit faptul că Darius Vâlcov a fost consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă şi unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai fostului preşedinte al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea.