Dan Barna scris un mesaj pe Facebook, la 31 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990. Vicepremierul spune că nu a uitat mineriada din 13-15 Iunie, care „a lăsat în urmă o țară ale cărei răni încă se vindecă“.

Barna acuză că „FSN lui Ion Iliescu a mințit, a manipulat și a alimentat ura pentru a-și conserva puterea“: „31 de ani mai târziu, n-am uitat mineriada din 13-15 Iunie. FSN lui Ion Iliescu a mințit, a manipulat și a alimentat ura pentru a-și conserva puterea și pentru că așa au înțeles ei democrația. O înțelegere strâmbă și criminală care a lăsat în urmă o țară ale cărei răni încă se vindecă“.

„31 de ani mai târziu, dreptatea încă își așteaptă timpul. Adevărul e cunoscut, însă prețul pentru el nu l-au plătit decât victimele. Democrația noastră s-a născut și atunci, pe străzile Bucureștiului. În numele oamenilor care au suferit în acele zile suntem datori să cerem încă o dată justiției să își facă datoria până la capăt“, mai scrie Dan Barna.

„De uitat nu uităm“, încheie vicepremierul.

Alături de mesaj, el a publicat și o imagine sugestivă din timpul mineriadei.

Ludovic Orban, despre vinovații din dosarul Mineriadei: Nu s-a dorit finalizarea

Ludovic Orban a fost prezent la evenimentul de comemorare a victimelor represiunii din iunie 1990, unde a declarat că are „opinie clară” și consideră că „nu s-a dorit finalizarea acestor dosare”.

„Am o opinie clară, nu s-a dorit finalizarea acestor dosare. Este de domeniul evidenţei, au trecut 31 de ani, dosarele sunt instrumentate, în mare parte există mărturii, există probe, există indicii clare, faptul că nu a fost finalizat, se datorează faptului că nu s-a dorit finalizarea, dar am încredere că lucrurile vor intra pe un făgaş firesc. Noi avem ca obiectiv principal adoptarea legilor justiţiei şi vom încerca să adoptăm o legislaţie cât mai apropiată de reglementările europene, de înaltele standarde în materie de drepturile omului, de justiţie, de la nivel european”, a declarat Ludovic Orban.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin