În scenariul optimist, spune Dan Andronic, lista comună a PSD și PNL va obține peste 50% din voturi. Iar acest lucru va deschide calea pentru o discuție serioasă despre candidatul la președinția României. În această ecuație, se conturează doi protagoniști principali: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Unul ar putea fi candidat la președinție, în timp ce celălalt ar putea fi propus pentru funcția de prim-ministru.

Marcel Ciolacu vrea să devină președintele României

Marcel Ciolacu vrea să devină primul președinte al României, după Ion Iliescu, care să sosească la Cotroceni conducând o mașină cu volan pe stânga, indiferent de declarațiile sale publice.

Potrivit lui Dan Andronic, „Nicolae Ciucă știe că volanul pe dreapta a dat cei mai mulți președinți. Dar să așteptăm momentul 9 iunie”.

„Pentru că există posibilitatea ca scorul electoral să înceapă cu cifra patru. Și aici trebuie văzut exact cât… Pentru că una este să iei 49 la sută din voturi, alta este să termini cursa cu 41 la sută. Este scenariul care dă cei mai mulți fiori liberalilor. Care au înțeles că PSD a preluat deja rolul fratelui mai mare. Care decide în familie, în absența tatălui (Klaus Iohannis) plecat să caute de muncă în străinătate. Listele comune la parlamentare vor fi din ce în ce mai în ceață, în condițiile unui scor din categoria 41-42 la sută voturi la europarlamentare”, scrie jurnalistul în editorialul pentru EVZ.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu; SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu
Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă; SURSA FOTO: Facebook, Nicolae Ciucă

Potrivit lui Dan Andronic, cel mai pesimist scenariu ar fi acela în care Alianța PSD-PNL obține sub 30% la alegerile europarlamentare Într-o astfel de situație, fiecare partid ar fi „pe cont propriu”, așa cum se spune între blocuri. Totuși, devine evident că în această ipoteză, testul alianței devine doar o amintire neplăcută. Iar explorarea consecințelor devine inutilă.

Jurnalistul scrie că miza reală a acestei colaborări este reprezentată de alegerile prezidențiale. Cele două partide încearcă o manevră care să facă „pericolul” USR și AUR irelevant. Această strategie ar putea fi una de succes, dar există încă câteva necunoscute de luat în considerare.

Candidatura lui Mircea Geoană, aproape o certitudine

Una dintre necunoscute este candidatura lui Mircea Geoană, care în opinia sa, este aproape o certitudine. El ar putea candida independent, în contrast cu politicienii tradiționali. Scorul său în sondaje îi face pe mulți pesediști să se simtă neliniștiți, mai ales că încă nu a anunțat oficial. Prin urmare, este marcat în sondaje ca un posibil candidat, o marcă de imagine, mai degrabă decât o certitudine politică.

Mircea Geoana
Mircea Geoană; SURSA FOTO: Dreamstime

A doua necunoscută este candidatul USR, iar numele lui Nicușor Dan este vehiculat în ipoteza câștigării Primăriei Capitalei. Un astfel de nume ar putea atrage interesul alegătorilor de dreapta, inclusiv al celor liberali.

AUR, cu un George Simion care a devenit indezirabil pentru unii după candidatura lui Cozmin Gușă, ar putea să producă o surpriză. Totuși, partidul are nevoie de un nume serios. Nu cred că ar veni la alegeri cu George Simion, care pare abulic și lipsit de consistență. Cu permisiunea dumneavoastră, ultimele două nume de pe listă ar putea fi Cristian Popescu Piedone și Diana Șoșoacă. Nu sunt sigur cum să-i caracterizez, nu știu dacă vor candida, dar indiferent de părerea mea, vor atrage voturi. Testul va fi dat la alegerile locale.

Întorcându-se la la analiza momentului 9 iunie, Dan Andronic spune că atunci când vor fi anunțate rezultatele, se va uita la un singur lucru: cât a luat lista PSD-PNL la alegerile europarlamentare.