Domnia sa a precizat, joi seara, în cadrul evenimentului organizat de revista Capital, că “pentru a putea susține creșterea economică și dezvoltarea economică avem nevoie de politici publice performante care trebuiesc susținute cu bugete adaptate la nevoi și de aceea avem și noi în perspectivă, nu doar idea de a crește bugetul, pentru că își are limitele lui, dar de a folosi cât mai bine alocările bugetare și banii pe care-i colectăm de la dumneavostră, de la contribuabili”.

În acest sens, premierul a spus în mesajul adresat oamenilor de afaceri și elitei businessului privat din România că “aici ANAF rolul său, care, sper eu, să nu mai devină o sperietoare a mediului economic, ci un partener”.

Vezi aici care sunt câștigătorii Galei Premiilor Capital pentru “Excelenţă în Afaceri”: Cele mai bune companii din România

“E drept că pe ANAF există câteodată presiuni pentru a colecta bani la buget însă cred că aceste presiuni n-ar trebui să fie cele care să ducă la o performanță a colectării la buget, ci această perfomanță ar trebui să vină în primul rând din reducerea evaziunii fiscale și dintr-o contribuție voluntară în acest proces de colectare”, a mai spus șeful Executivului, în cadrul Galei Premiilor Capital.  

Prim-ministrul României a menționat că are “obsesia” lui referitoare la rolul Fiscului în cadrul politicii guvernamentale și în legătura cu mediul de afaceri. “ (ANAF – n.r.) E o instituție cheie atât pentru buget și ar trebui să fie o instituție –cheie și în relația cu mediul de afaceri și trebuie să găsim punctul de echilibru, să punem cursorul la un punct de echilibru care să facă în așa fel încât noi să ne putem finanța politicile publice cu contribuțiile care ar trebui să vină spre stat fără ca pentru aceasta să facem din ANAF, din când în când, așa cum s-a mai întâmplat, o instituție de forță. Ea ar trebui să fie o instituție care să facă puntea de legătură între mediul privat și Guvern”, a declarat Cioloș.

El a menționat că a dorit să puncteze aceste lucruri chiar dacă doamna ministru de Finanțe, Anca Dragu, prezentă la Gala Premiilor Capital cunoaște foarte bine punctual său de vedere.

“E aici doamna Anca Dragu, care se uită la mine tot timpul foarte atent când vorbesc de ANAF, însă știe foarte bine care îmi sunt punctele de vedere. (…) Avem nevoie de această instituție eficientă și din punctul nostru de vedere, dar ea trebuie să fie cât mai puțin birocratică și din perspectiva dumneavoastră”, a mai spus Ciolo referitor la relația ANAF-mediul de afaceri.

Anca Dragu (foto) a arătat că ANAF este o instituție cu peste 25.000 de oameni, în general, oameni de bună calitate, care depun eforturi semnificative pentru a sprijinii contribuabilii.

“E drept că mai avem și lipsuri, dar noi suntem conștienți de aceste limite și facem eforturi zi de zi pentru îmbunătățirea acestor lacune, pentru eliminarea lor”, a punctat Anca Dragu, la Gala Premiilor Capital pentru “Excelență în Afaceri”.

La evenimentul organizat de revista capital au fost prezenți și ministrul Transporturilor, Dan Costescu, și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

 

Organizarea Galei Premiilor Capital pentru “Excelenţă în Afaceri” a fost posibilă cu ajutorul partenerilor noștri: Carrefour Romania, IIB- The Institute for Independent Business, Cristim, Erbasu SA, Astra Vagoane Calatori SA, BMW GROUP România, Schlumberger, Beckers, Le Chateau, Mara Mura.