SUA ar putea părăsi NATO?

Cutremur la vârful NATO! Mulți sunt de părere SUA ar putea părăsi Alianța, dacă Donald Trump este reales președinte în 2024.

„Nu dau un rahat pe NATO” a afirmat el, la un moment dat, despre cea mai veche și cea mai puternică alianță militară a Americii.

Această declarație a fost făcută în prezența lui John Bolton, consilierul prezidențial pe probleme de securitate națională de la acea vreme. Și nu a venit absolut deloc ca o surpriză. Fostul președinte a contestat valorea alianțelor americane cu mult timp înainte de a deveni candidat politic.

Cândva, Trump a scris despre europeni: „Conflictele lor nu merită vieți americane. Retrăgându-se din Europa, țara aceasta ar economisi anual milioane de dolari”.

NATO a fost fondată în anul 1949 și este susținută de politicieni democrați, republicani și independenți deopotrivă. Însă Trump, atunci când era președinte, a amenințat de mai multe ori că SUA va părăsi Alianța. Un astfel de moment celebru este cel din 2018, susține Anne Applebaum într-un comentariu în The Atlantic.

donald trump
SURSĂ FOTO: Twitter, Mad Bull America

Răul ar fi ireparabil

Însă nu s-a întâmplat niciodată. Și asta pentru că în permanență, a fost cineva care l-a convins să nu o facă. Bolton spune că a reușit. Același lucru se spune și despre Jim Mattis, John Kelly, Rex Tillerson, Mike Pompeo, chiar și despre Mike Pence.

Totuși, nu și-a schimbat opinia. Dacă Trump este reales, niciunul dintre acești oameni nu va mai fi la Casa Albă. Toți au rupt relațiile cu fostul președinte, unii chiar cu scandal. Mai mult, alți republicani capabili să înțeleagă Europa și Rusia nu mai există. Cei mai mulți fie au semnat declarații contra lui în 2016, fie l-au criticat după 2020.

Dacă va câștiga al doilea mandat, Donald Trump va fi înconjurat de oameni care fie îi împărtășesc opinia, fie nu știu absolut nimic despre ele sau nici măcar nu le pasă. De această dată, antipatia lui față de alianțele americane se va resimți mai ales printr-o modificare în politica externă.

„Răul pe care l-a făcut în primul mandat a fost reparabil”, a declarat John Bolton.

„Răul pe care l-ar face în al doilea mandat ar fi ireparabil”, a adăugat el.