După anunțul Turciei și Ungariei de blocare a aderării la NATO a Finlandei și Suediei, apar tot mai multe discuții privind o suspendare a acestor două „țări rebele” din Alianța Nord-Atlantică, declară jurnalistul Cristian Unteanu într-o opinie pentru Adevărul.

O mare dilemă pentru NATO

Acesta punctează că sunt semnificative pozițiile foarte serios argumentate apărute în Washington Examiner, cât și opinia, exprimată pe un ton neobișnuit de dur, semnată de Amiralul James Stavtidis, fost Comandant Suprem (SACEUR) în NATO, text apărut inițial pe Bloomberg și citat de Japan Times.

„Nu s-a mai pus niciodată această problemă și numai faptul că aceste întrebări apar reprezintă o uriașă provocare de securitate deoarece semnalează existența unei falii la nivel decizional și a unor poziții opuse în ce privește viitorul acțiunii comune a celui mai important bloc politico-militar din lume ce ne este inclusiv nou ultima garanție în caz de pericol.

Să vezi acum, în acest condiții dramatice de acum, că NATO are o problemă reală în a-și putea defini drumul de viitor și de consolidare a spațiului său de securitate prin adăugarea de noi membri cu o contribuție anticipată ca fiind decisivă, este (sau ar trebui să fie) ceva de neconceput”, scrie Cristian Unteanu.

Potrivit jurnalistului, nu se va ajunge la o excludere a vreunui stat membru, dar acesta punctează că „ar trebui făcut ceva”, pentru că NATO ar putea rămâne pe viitor „blocată în propriile proceduri de vot, rămase aceleași de la nașterea Alianței”.

România trebuie să se implice mai mult

„Problema imediată o reprezintă poziția Statelor Membre față de sistemul votului în unanimitate care, desigur, are certe avantaje pentru că permite și țărilor mici să-și poată valorifica prin negociere, la nevoie, dreptul de veto dar poate produce, cum se vede, și o blocare ad infinitum a tuturor deciziilor.

Caz absolut similar cu dilema discutată acum în UE, una a cărui valoare o simțim direct pe pielea noastră, odată cu menținerea votului negativ al Austriei care ne blochează intrarea în Schengen. Asta, zic, ar trebui să-i facă pe subordonații guvernamentali pe linie de comandă ai generalului doctor în științe Ciucă să-și dorească măcar să-l întrebe, respectuos, pe Klaus Iohannis cum ar trebui să gândească și să reacționeze în acest caz”, mai transmite Cristian Unteanu.

Acesta concluzionează că România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu și ar trebui să se implice mai mult în această dezbatere importantă privind securitatea NATO, mai ales în contextul în care suntem vecini cu Ungaria, iar cu Turcia suntem „aliați strategici confirmați de o istorie”.