Pandemia de coronavirus a creat probleme majore la nivel mondial din punct de vedere economic. În acest context, potrivit datelor publicate de agenția Efe, majoritatea ţărilor membre ale G20 au suferit scăderi fără precedent ale Produsului Intern Brut în trimestrul al doilea al anului, fiind înregistrată o reducere comună record, de 6,9%, comparativ cu primul trimestru, informează agerpres.

China a fost singura ţară din G20 care a înregistrat o creştere a PIB în trimestrul al doilea, de 11,5%, ceea ce reflectă „debutul timpuriu” al pandemiei în această ţară şi „ulterioara sa recuperare”, a semnalat, luni, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), într-un comunicat.

Situația nu este favorabilă în rândul altor țări. Potrivit sursei citate, în celelalte ţări membre ale grupului, PIB-ul a căzut, per ansamblu, cu 11,8 % în trimestrul al doilea, când s-au generalizat efectele măsurilor de oprire a activităţii şi de izolare a populaţiei, pentru combaterea expansiunii virusului.

Totodată, India s-a aflat în fruntea listei scăderilor, cu o reducere de 25,2% a PIB. Aceasta a fost urmată de Marea Britanie (-20,4%), Mexic (-17,1%) şi Africa de Sud (-16,4%). Lista nu se oprește aici și continu cu două țări europene, mai exact Franţa (-13,8 %) și Italia, (-12,8%). Acestea sunt urmate de Canada (-11,5%) şi Turcia (-11%).

Brazilia și Germania sunt la pământ

Brazilia şi Germania (ambele cu o scădere de 9,7%), SUA (9,1%) şi Japonia (7,9 %) au avut scăderi mai moderate, în timp ce Rusia şi Coreea au consemnat, fiecare, o depreciere a PIB de 3,2%.

Grupul celor douăzeci sau G20 este principalul forum pentru cooperarea economică internaţională. G20 reuneşte liderii ţărilor dezvoltate şi în curs de dezvoltare de pe fiecare continent.

În comun, membrii G20 reprezintă aproximativ 80% din producţia economică mondială, două treimi din populaţia globală şi trei sferturi din comerţul internaţional, conform site-ului grupului.

Membrii G20 sunt: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Republica Coreea, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Marea Britanie, SUA şi UE.