Alexandru Rafila a făcut un anunț apocaliptic. El a suținut că virusul nu va dispărea și a dat detalii legate de durata pandemiei.

Președintele Societății Române de Microbiologie este de părere că pandemia de coronavirus va mai dura cel puțin doi ani, iar virusul nu va dispărea, chiar dacă, între timp, va apărea un vaccin anti-COVID-19.

În opinia sa, vaccinul este menit pentru întreruperea lanțului de transmitere a coronavirusul, nu la dispariția virusului.

”Cred că această pandemie va mai dura probabil cel puțin doi ani până când OMS să o declare închisă ca urgență de sănătate publică. Cu o condiție: ca vaccinul să fie disponibil începând de la jumătatea anului viitor. Virusul nu va dispărea”, a declarat Rafila la Antena 3.

El a vorbit și de vaccinul anti-COVID.

”El va fi sigur, din punct de vedere al siguranței, din punct de vedere al reacțiilor adverse. Rămâne să vedem cât de eficace va fi vaccinul și, mai ales, cum se va comporta acest vaccin la diferite categorii de pacienți sau la diferite grupe de vârstă”, a punctat Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS a precizat că pentru o persoană în vârstă este nevoie de un vaccin cu o concentrație mai mare și că este posibil să apară mai multe tipuri de vaccinuri, unele pentru bătrâni, iar altele pentru copii.

”Când sunt testate, când se fac studiile clinice, se aleg diverse grupe de vârstă și este posibil ca și modul de administrare să fie diferit, adică numărul de doze administrate să fie diferit între diferitele grupe de vârstă sau unii care au anumite patologii cronice ar putea să primească o doză suplimentară”, a mai spus Alexandru Rafila.

În opinia sa, vaccinul anticoronavirus nu va veni până la finalul anului în curs. Acesta a mai precizat că venirea vaccinului în luna decembrie și administrarea în luna ianuarie este doar o poveste.