Rainer Seele, CEO-ul companiei austriece OMV, care controlează Petrom, este vizat de o plângere depusă la parchetul anticorupție din Austria. Plângerea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al parchetului, care a spus că ”verificăm acum existența unei suspiciuni inițiale”.

Datată 26 august, plângerea îl acuză pe Rainer Seele de abuz de încredere, acceptare de foloase și încălcarea legislației corporative în legătură cu tranzacția prin care OMV a preluat 39% din acțiunile companiei petrochimice Borealis, în care deținea deja 36%.

Prejudiciu de un miliard de euro

OMV a cumpărat acțiunile de la fondul de investiții Mubadala Investment Company din Abu Dhabi, iar zvonurile din industria petrolieră sugerează că OMV ar fi plătit o sumă supraevaluată grupului din Emiratele Arabe Unite, scrie presa din Austria, preluată de g4media.ro.

Autorul anonim al plângerii susține, potrivit publicației Kurier din Austria, că prejudiciul estimat produs companiei OMV ar fi de un miliard de euro.

Mai exact, Seele este acuzat că a acceptat o valoare supra-evaluată a acțiunilor Borealis, deși evoluția financiară a companiei între luna decembrie 2019 (când a fost făcută evaluarea) și luna martie 2020 (când s-a încheiat afacerea) a fost negativă.

O clauză comună în contractele OMV lipsește

Rainer Seele, care a deținut în trecut o poziție non-executivă în conducerea companiei Borealis, e acuzat în plângerea depusă la parchet că nu ar fi prezentat conducerii OMV o prognoză a acțiunilor Borealis și nici nu ar fi inclus în tranzacție o clauză care să permită stoparea cumpărării sau renegocierea prețului în cazul unei evoluții neașteptate a pieței.

Potrivit Kurier, această clauză e comună în toate celelalte contracte ale OMV, lipsind doar din tranzacția cu fondul Mubadala.

Un purtător de cuvânt al OMV a transmis pentru Kurier că firma nu a primit din partea procurorilor nici o înștiințare privind eventuale învinuiri la adresa lui Seele, arată sursa citată.