Potrivit AFP, Guillaume Larrivé, deputat al dreptei din Franța și membru al comisiei legislative, a trimis un semnal de alertă că un număr de peste 140 de jihadiști din închisorile Franței, vor fi eliberați până în 2020. Avertismentul a fost transmis prin cadrul unei scrisori deschise către președintele țării, Emmanuel Macron.

“531 de indivizi sunt încarceraţi pentru fapte de terorism islamist. Ori dintre ei, percepuţi în mod obiectiv drept cei mai periculoşi în acest stadiu, 43 vor fi eliberaţi în cursul anului 2020, 57 vor fi eliberaţi în 2021 şi 46 în 2022”, a afirmat Larrivé, din partidul Les Republicains, în scrisoarea trimisă lui Emmanuel Macron publicată vineri de Le Figaro.

“Cine ar putea crede că aceşti indivizi (…) odată liberi nu reprezintă o imensă provocare pentru securitatea naţională?”, se întreabă deputatul francez.

Ce solicitări a transmis președintelui francez?

De asemenea, Larrivé solicită președintelui francez “să supună aprobării francezilor, printr-un referendum organizat înainte de venirea verii, o lege care creează un tribunal pentru siguranţa naţională”, mai ales că are puterea necesară “să ordone, la cererea parchetului naţional antiterorist, plasarea în detenţie a teroriştilor islamişti la ieşirea lor din închisoare”.

Potrivit Agerpres, chestiunea acestei detenţii suplimentare a revenit în dezbatere în luna ianuarie, după eliberarea primului jihadist francez condamnat la revenirea din Siria, Flavien Moreau, care a ispăşit o condamnare de şapte ani de închisoare. El este acum monitorizat în cadrul unei supravegheri judiciare şi punerea sa în libertate este însoţită de diverse obligaţii şi interdicţii.

Deputatul francez, Guillaume Larrivé, a mai menționat că “77 de foşti deţinuţi au făcut obiectul, timp de câteva luni, unei măsuri individuale de control administrativ şi de supraveghere” în 2019. Acesta a mai spus și că “asta nu va fi de ajuns pentru a dezamorsa bombele umane care ameninţă să explodeze astăzi, mâine sau poimâine”.