Un studiu care se bazează pe cele mai actualizate proiecții climatice arată cum se vor intensifica ninsorile în diferite regiuni în viitor.

Îngrijorare majoră legată de evenimentele meteorologice extreme, în special în emisfera nordică

Din cauza schimbărilor climatice, frecvența și caracterul precipitațiilor se schimbă odată cu intensificarea ciclului hidrologic. În ceea ce privește ninsoarea, încălzirea globală are două influențe- creșterea umidității permite ninsori intense, în timp ce temperaturile ridicate scad probabilitatea ninsorilor.

Pe fondul perspectivelor cumplite pe termen lung privind încălzirea globală la latitudini medii, evenimentele extreme de ninsoare rămân o îngrijorare majoră legată de evenimentele meteorologice extreme, în special în emisfera nordică.

Aici, furtunile de zăpadă au cauzat pierderi de 21,6 miliarde USD în Statele Unite între 1949 și 2000, reprezentând aproximativ 4% din toate pierderile provocate de furtuni. Astfel de daune cauzate de ninsorile extreme au crescut în SUA în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Evenimentele ce vor urma vor depăşi extremele de până acum

Cu toate acestea, acest efect apare în primul rând din cauza creșterii populației și a valorii crescânde a activelor expuse riscului.

Regiunile cu latitudine medie precum Europa de Vest prezintă o creștere a evenimentelor extreme, adică media evenimentelor care depășesc percentila istorică de 99,9%.

În timp ce se observă frecvență în scădere a evenimentelor extreme de ninsoare spre sfârșitul secolului, această analiză a celor mai extreme evenimente de ninsoare indică faptul că ce va urma va depăși extremele de până acum.

Sursă foto: Dreamstime