Cum se taie ceapa corect

Ceapa întreagă se pune la supă, sosuri sau diverse preparate unde trebuie doar să dea gust. Dar în majoritratea cazurilor, ceapa trebuie tăiată julienne, fideluță sau în cubulețe. Stăpânirea tehnicilor potrivite este importantă pentru a obține produsul final. Deci, care este modul corect de a tăia ceapa?

Tăiatul cepei nu este ceva ce ne face plăcere, dar nici nu se poate spune că o ciorbă sau o tocăniță este la fel fără ceapă. Iată câteva sfaturi generale care vă vor ajuta să vă asigurați că nu faceți din această operațiune ceva mai dificil decât trebuie să fie.

În primul rând, asigurați-vă că aveți un cuțit bine ascuțit. Acest lucru va face toată diferența. Și în acest caz, folosiți un cuțit de bucătar. Greutatea lamei va face tăierea mai ușoară decât un cuțit mai mic, iar lungimea lamei o face și ea mai ușoară.

Asigurați-vă că tocătorul nu se mișcă

Acest lucru este de două ori important, având în vedere forma cepei. Dacă vreți să o tăiați julienne, un tocător instabil vă va pune degetele în pericol. Puneți un prosop umed (sau un prosop de hârtie) sub tocător. Asta îl va împiedica să se miște.

Odată ce ați tocat ceapa, există o ultimă greșeală pe care o fac mulți. Când a venit timpul să puneți ceapa tocată în tigaie, aveți deja cuțitul în mână, așa că sunteți tentat să-l folosiți pentru a lua de pe tocător ceapa tocată. Se pare că aceasta este una dintre cele mai bune modalități de a strica cuțitul pe care te-ai străduit să-l aveți ascuțit. De aceea, cel mai bine ar fi să aruncați ceapa tocată în cratiță cu ajutorul unei linguri de bucătărie.

Unul din motivele pentru care tăiatul cepe este un supliciu este inevitabila senzație de arsură și lăcrimarea. Pe lângă sugestia celebrului Gordon Ramsay de a nu tăia mustățile cepei, e bine să puneți ceapa în frigider sau congelator cu câteva minute înainte de a fi gata să o tăiați.

Cum se taie corect ceapa

Înainte de a începe sa tai ceapa julienne, asigură-te că ai tot ce trebuie. Este indicat să o tai pe un tocător de lemn și sa folosești un cuțit care să aibă lama lata. In plus, ar trebui să fie mai lung decît ceapa.

Puneți ceapa pe tocător, îndepărtați-i capetele, taiați-o în jumătate și curățați foile. Țineți cuțitul la 45 de grade și tăiați ceapa în fâșii subțiri, apoi întoarceți leguma și țineți cuțitul îndreptat la 90 de grade, respectând aceeași mișcare a degetelor. Nu e nimic în neregulă dacă nu reușiți să tăiați ceapă Julienne repede din primele încercări.