Anthony Fauci, șeful Institutului Național de Boli Infecțioase din Statele Unite, a spus ce pot face adulții pentru a-i proteja pe copiii prea mici pentru a fi vaccinați împotriva COVID-19.

”Modul de a proteja copiii care, din cauza vârstei, nu pot fi vaccinați, este să îi înconjori, fie cu prieteni, familie, profesori, personalul școlii, cu oameni vaccinați”, a spus șeful Institutului Național de Boli Infecțioase din Statele Unite, trasnmite CNN.

Pentru moment, niciunul dintre cele trei vaccinuri autorizate în Statele Unite – Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson&Johnson – nu se administează copiilor mai mici de 12 ani.

În statele cu o rată a vaccinării scăzută, au fost internați din cauza infecției cu coronavirus, mai mulți copii decât în statele cu imunizări crescute, potrivit CDC.

Dar, deși în unele zone, purtarea măștii în sălile de clasă este obligatorie, în altele, politicienii se luptă pentru abrogarea unei asemenea cerințe. Pe măsură ce școlile se redeschid în toamnă, creșterea numărului de cazuri de infecție cu coronavirus provoacă deja întreruperi semnificative. Zeci de școli la nivel național au fost nevoite să amâne începerea anului școlar sau să-și închidă porțile încă de la deschiderea din luna august.

Cum îi putem proteja pe copii de coronavirus?

Astfel, potrivit imunologului american, minorii mai mici de 12 ani urmează să fie imunizaţi cel mai devreme către sfârşitul anului, „dar foarte probabil, în primul trimestru din 2022”.

Unele spitale din SUA sunt aproape la capacitate maximă, pe măsură ce COVID-19 continuă să se răspândească, iar curând, este posibil să se ajungă la alegeri dificile, cum ar fi cine primește un pat la ATI.

„Suntem foarte aproape de asta. O să ne găsim într-o situație când vom avea de făcut alegeri grele. Pentru a nu se ajunge acolo, este important să facem tot ce putem pentru a răspândi infecția. Masca e importantă, dar vaccinarea este principala metodă de a stopa noile îmbolnăviri, și de a relaxa sistemul medical.”, a spus Fauci.

Numărul spitalizărilor este în creștere în Florida, Mississippi, Louisiana, Texas și alte părți din sudul SUA, mai ales acolo unde un procent scăzut din populație a fost vaccinată. În SUA, 79,83% din paturile de la ATI, sunt ocupate de pacienți cu COVID-19.

Odată cu răspândirea tulpinii Delta, atât de ușor transmisibilă, oficialii din domeniul sănătății caută să administreze o a treia doză de vaccin persoanelor care au fost imunizate în urmă cu mai mult de opt luni.

Potrivit lui Fauci, faptul că vaccinul Pfizer a primit aprobarea completă din partea FDA ar putea determina mai mulți americani să accepte să fie vaccinați. În plus, expertul estimează că și vaccinul Moderna ar putea primi în curând autorizarea deplină, iar în toamnă ar putea veni și aprobarea pentru vaccinarea copiilor mici.