Cum răspunde România amenințărilor Rusiei? Ministrul de Externe a precizat ce se va întâmpla cu diplomații ruși

Miercuri seara, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că, în cazul în care România va decize să expulzeze diplomați ruși, atunci va anunța atunci lucru. El a mai spus că nu poate da un răspuns în avans.

„În cazul în care vom lua o astfel de măsură, ea va fi anunțată, dar nu putem să ne pronunțăm în vreun fel în avans asupra unor astfel de chestiuni care sunt de o deosebită seriozitate”, a răspuns ministrul de externe, întrebat despre decizia Cehiei de a expulza 18 diplomați ruși.

Amintim că Cehia a cerut ca țările partenere ale Uniunii Europene și NATO  să recurgă la acest gest.

Întrebat dacă au fost sesizate fapte de spionaj pe teritoriul României, Bogdan Aurescu a precizat că aceste chestiuni se anunță atunci când se petrec.

România și-a manifestat solidaritatea față de Cehia

Ministrul de Externe a mai spus că România și-a manifestat solidaritatea față de Cehia și că și-a exprimat poziția și în reuniunea Consiliului Afaceri Externe care a avut loc în această săptămână.

„Noi ne-am manifestat, fără îndoială, solidaritatea cu Cehia, am exprimat această poziție inclusiv în reuniunea Consiliului Afaceri Externe din această săptămână. Există în practica diplomatică, în general, un anumit tip de reciprocitate. De exemplu, când declari persona non grata un diplomat te aștepți să existe o reciprocitate de partea cealaltă. Atunci când o anumită proporționalitate este depășită există uneori și reacții în lanț. Vom vedea ce se întâmplă și mai departe”, a completat ministrul de Externe.

Cehia a cerut expulzarea diplomaților ruși

Amintim că Cehia a cerut partenerilor săi din Uniunea Europeană şi din NATO să expulzeze diplomaţi ruşi, pentru a susţine astfel Praga în confruntarea sa cu Moscova, a declarat ministrul ceh de externe Jan Hamacek, zilele trecute.

Ministrul ceh a anunţat că îl va convoca pe ambasadorul Rusiei la Praga pentru a-l informa despre o reacţie suplimentară a Cehiei după expulzarea a 18 diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj, decizie luată sâmbătă şi la care Moscova a răspuns cu expulzarea a 20 de diplomaţi cehi.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin