Acum un an, un tânăr angajat în industria farmaceutică a suferit un atac cerebral, în urma căruia a intrat în comă. Opţiunile sale erau fie o operație „autohtonă“, cu mari riscuri și complicații, fie una modernă, numită embolizare, cu şanse de recuperare 100%, care însă costa aproximativ 10.000 de euro şi nu este nici acum decontată de CNAS.
Familia și prietenii au ales pentru el, reușind să strângă suma, motiv pentru care astăzi îşi poate povesti experiența şi poate comenta inutilitatea decontării tratamentelor în străinătate pentru oamenii aflaţi în situaţia lui. Aceştia nu sunt puţini, deoarece, după bolile cardiovasculare, accidentul cerebral este a doua cauză de mortalitate în România.
„Pacientul va suporta integral costurile intervenţiei până în momentul externării, urmând ca la sosirea în Romania să depună o documentaţie extrem de stufoasă, în vederea recuperării parţiale a banilor cheltuiţi“, spune acesta.
Cum va proceda deci CNAS cu pacienții care merg în UE pentru această operație? Poate că va deconta o sumă minimă pe caz rezolvat, de 320 de euro, poate că nu va deconta nimic, deși directiva se aplică la orice, în afară de transplantul de organe, vaccinări şi îngrijiri la domiciliu. „Din practică, se ştie că termenele de decontare cu CNAS sunt foarte lungi şi pot îngreuna procesul, venind în contradicţie cu interesul asiguratului care urmăreşte să obţină cât mai urgent rambursarea sumei la care este îndreptăţit“, spune avocatul Daniel Olteanu, partener Olteanu&Asociaţii. Trebuie într-adevăr să ne folosim imaginaţia şi să studiem preţurile pentru a ne da seama cum vom beneficia, ca europeni, de înrudirea fără precedent cu marile spitale europene, pentru că autorităţile par luate prin surprindere.
CNAS şi MS nu au luat încă nicio măsură de transpunere a legislației europene, pentru care au termen până pe 25 octombrie anul acesta. Pe lângă chestiunile administrative, transpunere înseamnă și informarea populației, demers care încă nu a început, dacă aflați pentru prima oară despre schimbare din acest material. Poate nu este nevoie să mergem în UE, ați putea spune, pentru că avem și noi spitale private în țară… unde veți plăti însă tarif întreg, potrivit planurilor MS de a stopa decontările către acestea. Mai mult, acestea sunt mai scumpe decât spitalele private din UE, cu 10%-20%, așa că posibilitatea străinătății rămâne, cel puțin în teorie, mai accesibilă.

… practica ne omoară
De ce în teorie? Pentru că Directiva europeană nr. 24/2011 sună foarte bine şi este menită să dea o şansă la un tratament îmbunătăţit fiecărui european şi, mai ales, posibilitatea de a alege unde să îşi cheltuiască asigurarea de sănătate. Adaptată însă la realitățile autohtone, își pierde din farmec: „Efectele unei astfel de prevederi vor fi limitate pentru români, tocmai prin prisma diferenţei uriaşe dintre preţurile practicate de spitalele occidentale şi valoarea rambursată de sistemul de asigurări de sănătate din România“, spune Sergiu Neguț, consultant în servicii medicale private. Nu a exagerat spunând uriașe, mai ales dacă priviți tabelul: în unele cazuri, pentru un serviciu care costă mii sau zeci de mii de lei în spitale faimoase din Occident, sistemul din România rambursează câteva sute.
Mai mult, cheltuielile cu transportul şi cazarea nu sunt decontate, „iar cum zona asigurărilor medicale private nu este dezvoltată încă, este foarte greu de crezut că un pacient din clasa medie, pentru a nu mai vorbi de cei mai săraci, poate merge de rutină la tratamente medicale în UE. Practic, vor beneficia doar cei cu bani, care-şi permit accesul la servicii medicale de top, care nu pot fi prestate în ţară“, crede dr Marius Geantă, director general la KOL media.
Cei care îşi permit preferă Ungaria, Austria, Turcia, Germania, pentru intervenţii de oftalmologie, pediatrie, urologie, cardiologie sau ortopedie, potrivit lui Răzvan Nacea, managing director la Seytour Medical Tourism și purtător de cuvânt ANAT pentru turism medical. Din păcate, mult din turismul medical pe care îl realizează românii în UE se bazează pe cazuri pretabile Formularului 112, pentru care pacienţii ajung mereu să strângă bani prin teledon.  Şi dacă tot românii sunt prea săraci pentru a profita de tratament european, vor beneficia din plin străinii care vor veni aici, dar şi agenţiile de turism medical. Nu şi spitalele private, care au şanse mici să fie preferate de străini, întrucât preţurile sunt mai mari şi cu circa 20% decât cele europene, pe anumite segmente.  

Pentru unii mumă…
Nu doar preţurile mari îi fac pe privaţi inaccesibili pentru români şi străini, ci şi planurile MS de a nu mai deconta serviciile lor aici. „Practic, CNAS va fi nevoită să deconteze servicii operatorilor medicali străini care nu au semnat nici un fel de contract-cadru. Probabil că, începând cu aceeaşi dată, nu vor mai putea limita nici decontările cu operatorii de servicii medicale din România, în caz contrar intrând în conflict cu Consiliul European al Concurenţei“, spune Mihai Marcu, preşedintele CA al MedLife.  Mai corect pentru pacient ar fi ca decontările să se ridice la nivelul costurilor din privat, altfel implementarea nu ar aduce beneficii reale pentru pacient, crede Robert Chiţan, director promovare la Gral Medical. Poate că în ultimul ceas autorităţile vor veni şi ele cu propriile lor soluţii pentru a le facilita românilor un tratament medical occidental, pe propria lor cheltuială.