Odată cu 15 mai, românii nu vor mai fi nevoiţi să iasă din casă cu o declaraţie pe proprie răspundere, completată şi semnată. Se pare totuşi că vor există şi excepţii de la această normă de relaxare.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, spune că, cel mai probabil, doar persoanele care locuiesc în zonele carantinate vor mai fi nevoite să completeze declaraţiile.

“Vor fi toate deplasările în altă zonă, în altă analiză şi, probabil sau aproape sigur, nu vor avea nevoie de acele declaraţii. Noi ne dorim să nu aibă nimeni nevoie de declaraţii, în ipoteza în care trendul va fi descendent al cazurilor înregistrate în statistica medicală şi vom fi încă două săptămâni la fel de responsabili.

Mai sunt două săptămâni până la această decizie şi ne dorim toţi, din tot sufletul, să nu fie o explozie de cazuri care ar putea să pună în pericol perspectiva optimistă la care ne gândim cu toţii: şi domnul preşedinte, şi Guvernul, şi toţi cetăţenii. Noi avem în analiză şi dorim să nu mai fie declaraţii pe proprie răspundere decât în zonele carantinate”, a precizat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Toate aceste decizii finale vor fi luate, cu o zi înainte sau chiar în ziua expirării stării de urgenţă, de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, într-o şedinţă ce va fi prezidată de către premierul Ludovic Orban. Există posibilitatea ca, pe perioada stării de alertă, şi alte zone din România să fie introduse în carantină, dacă situaţia o impune.