Linic a declarat că este ‘mult mai optimist’, după ce Guvernul a aprobat planul de cheltuieli pe 2014, majorând estimarea privind deficitul bugetar din acest an la 5,5% din PIB, de la 3,5% din PIB. De asemenea, oficialul a exclus răscumpărarea participaţiei de 49,1% deţinută de Mol Nyrt în compania croată INA, din cauza restricţiilor bugetare.

Săptămâna trecută, Slavko Linic avertiza că Zagrebul ar putea să ceară ajutorul Fondului Monetar Internaţional în condiţiile în care necesarul de împrumuturi pentru anul următor a devenit ‘enorm şi foarte riscant’. Cel mai nou stat membru al Uniunii Europene va trebui să împrumute anul viitor 44 miliarde kuna (7,7 miliarde de dolari) pentru a refinanţa datoriile şi a acoperi un deficit bugetar de 16 miliarde de kuna, a afirmat Slavko Linic.

‘Solicitarea de asistenţă de la FMI sau Comisia Europeană ar fi fost necesară dacă nu am fi reuşit să ne îndeplinim obligaţiile. Dar, evident, asta nu se va întâmpla în 2014’, a declarat ministrul croat.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale croate denominate în dolari, cu scadenţa în aprilie 2023, a scăzut vineri cu 0,07 puncte procentuale, la 6,08%.

Proiectul de buget estimează că datoria ţării va urca la 62% din PIB până în 2015.

Economia croată nu a mai crescut din 2008, afectată de majorarea datoriilor companiilor de stat, un sector public supradimensionat şi o rată a şomajului de aproape 20%. Slavko Linic estimează că anul următor economia croată va înregistra o creştere de 1,3%, spre deosebire de Comisia Europeană, care se aşteaptă la un avans de doar 0,5%, după o contracţie de 0,7% în acest an.

De asemenea, Croaţia a înregistrat în al doilea trimestru al acestui an un deficit bugetar de 7,2% din PIB, a patra mare valoare din UE după Grecia, Spania şi Irlanda. Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a anunţat că va demara o procedură de deficit excesiv împotriva Croaţiei, procedură care se aplică statelor ce înregistrează un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB.

Croaţia a accesat ultima dată pieţele financiare în luna martie a acestui an, când a strâns 1,5 miliarde de dolari din vânzarea unor titluri pe zece ani la un randament de 5,625%. AGERPRES