Acești români sunt cei mai afectați de scăderea prețurilor. S-au prăbuşit în doar câteva zile

Intermediarii au ridicat legumele cu tonele din pieţele en-gros organizate în marile bazine legumicole, plătind un preț care nu le acoperă producătorilor cinstiţi nici măcar cheltuielile, conform informațiilor transmise de adevarul.ro

Primele produse abandonate de fermieri la marginea fermei sau la groapa de gunoi, din cauza supraducţiei, au fost castraveții. Totuși, producătorii avertizează că acest lucru se va întâmpla în scurt timp şi cu alte legume.

Ce spun fermierii?

„Sunt şi vinete foarte-foarte multe, şi ardei, ardeiul a scăzut deja sub 1 leu, nici nu se mai vinde, ca şi castravetele. Acum trei zile am dat roşiile cu 4,5 lei /kg (…)  astăzi sunt 1,8 – 2 lei /kg şi de abia le-am dat. Se vând şi cu un leu roşiile. Deja Monte Verde a venit în en-gros şi a făcut listă pentru cei care vor să ducă cu 1 leu. (…) Eu, dacă folosesc doar metode ortodoxe, nu fac cantitate mare şi nu-mi convine să merg să le dau cu un leu kilogramul.

Ca să scot şi profit undeva la 4 lei kilogramul era un preţ bun. Mi-au trimis mesaje pe Facebook doamne din Cluj, să trimit şi acolo. Păi, zic, eu aş trimite, dar dacă intermediarii vin şi spun că la Cluj cumpărătorii vor roşii cu ţâţă?! Şi-mi vine să iau foc, nu alta, când oameni cu nume în domeniu descriu fenomenul şi spun de ce nu sunt bune, iar consumatorii cer din alea.

Eu n-o să-mi schimb concepţia nici dacă-mi dau 100 lei pe kilogram. Nici dacă mâine mor de foame nu fac chestia asta, nu dau cu Ethrel. Problema cu aruncatul la gunoi nu o au cei care produc cinstit, dar dacă dumneata, de la oraş, o cauţi pe aia cu ţâţă… Şi eu pun tot Prekos dacă asta vrei, dar nu face la mine ţâţă, că nu există decât dacă o stimulezi“, a spus fermierul Ilie Ursu pentru sursa menționată.

Sursă foto: Dreamstime