Răspunsul Europei la multiplele provocări va fi modelat de o erupție a alegerilor pe în următoarea perioadă. Țări reprezentând circa 40% din economia UE se duc la urne în 2017, când cancelarul Angela Merkel ar putea candida pentru un al patrulea mandat în Germania.

Iată o listă a alegerilor care ar putea avea cel mai mare impact.

Germania – Alegeri în Mecklenburg – West Pomerania şi Berlin – 4 şi 18 Septembrie

Alegerile din cele doul landuri vor oferi indicii dacă eventuala alternativă populistă anti-imigrație în Germania va reuși să valorifice atacurile recente pentru a construi o opoziție față de poilitica Angelei Merkel în criza refugiaților.

Croaţia – Alegeri parlamentare – 11 Septembrie

Croații vor vota pentru a doua oară în mai puțin de un an, după ce coaliția formată în urma alegerilor din Noiembrie anul trcut s-a prăbușit în luna Iunie. Cu social-democrații conducând în sondaje, următoarea administrație va încerca să reducă deficitul pentru al doilea an consecutiv și va încerca să recupereze din pierderile provocate de recesiune.

Spania – Ţara Bascilor – Alegeri regionale – 25 Septembrie

După alegeri, naționaliștii basci vor reveni probabil la Madrid cu cereri de mai mulți bani și autoadministrare locală, adăugând mai multă presiune asupra unui model constituțional care se luptă să gestioneze diviziunile naționale și va da un impuls separatist Cataloniei. Sondajele arată că naționaliștii basci vor rămâne cel mai mare partid, în timp ce formaţiunea anti-austeritate Podemos va fi pe locul trei, luând voturi atât de la separatiştii de stânga, cât şi de la Socialiști.

Italia – Referendum – probabil în Octombrie

Este în joc mandatul de prim-ministru al lui Matteo Renzi. Italienii vor vota în privinţa planului formațiunii sale, Partidul Democrat, de a adopta măsura de revizuire cea mai ambițioasă din ultimele decenii: Numărul senatorilor s-ar reduce cu două treimi şi astfel s-a pune capăt puterii membrilor Camerei Superioare a parlamentului de a da jos guverne. Un sondaj Euromedia din luna Iulie a arătat că 35% dintre italieni se opun planului, iar 29 de procente sunt în favoarea lui – cu 18% indeciși. Renzi a promis să-şi dea demisia dacă pierde.

Austria – Alegeri prezidenţiale – 2 Octombrie

Partidul Libertății din Austria – de extremă dreapta – va primi o altă șansă pentru cel mai înalt birou, după ce o instanță a anulat alegerile prezidențiale din 22 mai. În acest vot, candidatul Alexander Van Der Bellen, l-a anihilat la limită pe candidatul Partidul Libertății, Norbert Hofer, zădărnicind astfel ambițiile Fracțiunii anti-imigrație de a da un șef de stat, ceea ce ar fi însemnat o victorie fără precedent pentru dreapta populistă a Uniunii Europene. În timp ce Partidul Libertăţii stă bine, fiind înaintea partidelor naționale tradiționale, sondajele arată o competiţie prezidențială fierbinte.

Ungaria – Referendum – 2 Octombrie

Primul-ministrul Viktor Orban a chemat populaţia să decidă dacă UE ar trebui să poată ordona Ungariei să accepte cotele de migranților fără acordul Parlamentului. Orban s-a opus oricărui plan al UE de a reloca solicitanții de azil în întreaga Uniune, dar are foarte puține șanse să anuleze o inițiativă a UE. Orban se va baza pe majoritatea uriașă care se opune unei astfel de mişcări pentru a exploata sentimentul anti-UE – ceea ce ar putea duce la un vot de ieșire a Uniunea Europeană. Cu toate acestea, votul nu este fără riscuri pentru Orban. În cazul în care prezența la vot este mai mică de 50%, votul ar fi invalid – iar poziţia lui Orban potențial slăbită.

Cehia – Alegeri regionale – programate în Octombrie

Alegerile regionale din Republica Cehă vor testa controlul prim-ministrului Bohuslav Sobotka asupra partidului său Social-Democrat. Un rezultat slab ar putea revigora incercarile interne de a-l elimina pe Sobotka și a-l înlocui cu un social-democrat mai eurosceptic.

Lituania – Alegeri Parlamentare – 9 Octombrie

Competiţia i-ar putea vedea pe Ţărăniștii lituanieni – de orientare populistă – și Uniunea Verde intrând într-o coaliție guvernamentală. Partidul Social-Democrat de guvernământ este încă departe în sondaje, cu populiştii nu mult în urma lor – ca de altfel Uniunea creştin-democraţilor lituanieni. Remarcile lui Donald Trump din luna Iulie, potrivit cărora Lituania este un membru NATO care nu merită să fie apărat de un atac rusesc în cazul în care nu şi-a îndeplinit obligațiile financiare, ar putea polariza națiunea.

România – Alegeri Parlamentare – Noiembrie sau începutul lui Decembrie

Românii vor vota pentru a înlocui actualul guvern tehnocrat. Țară poate intra în impas în cazul în care Partidul Social Democrat nu reușește să obţină o majoritate. În joc este cea de-a doua cea mai rapidă creștere economică din UE și sănătatea fiscală ale țării, cu reduceri fiscale deja aprobate și creșterile salariale. UE și NATO nu sunt pe ordinea de zi, în condiţiile în care toate partidele sunt susținători fermi ai aderării.

Olanda – Alegeri parlamentare – 15 Martie 2017

Alegerile vor determina dacă populistul de extremă dreapta Geert Wilders și formaţiunea sa Partidul Libertăţii va ajunge să formeze un guvern, deși cele mai multe partide politice s-au jurat că nu vor guverna împreună cu el. Wilders a cerut un referendum olandez cu privire la ieșirea din UE, închiderea granițelor țării și "de-Islamizarea" Vestului.

Franţa – Alegeri prezidenţiale – Primul tur în Aprilie, al doilea tur în Mai 2017

Pentru cel mai nepopular președinte din istoria Franței, principala provocare a lui Francois Hollande în alegerile naționale din luna mai va fi să intre în turul doi – în cazul în care se decide să candideze. Fostul președinte Nicolas Sarkozy este de așteptat să-şi anunţe candidatura după perioada de vară și va concura împotriva lui Alain Juppé, un adversar experimentat, pentru a conduce Partidul Republican. În cele din urmă, alegerile vor fi un test care ne va arăta cât de aproape este Frontul National al lui Marine Le Pen de cel mai înalt birou din Franța.

Marea Britanie – Alegeri locale – 4 Mai 2017

Buletinele alegătorilor din întreaga Mare Britanie vor oferi primul test electoral major pentru noul prim-ministru conservator Theresa May, în condiţiile în care ea caută să orienteze țara spre un Brexit "ordonat", limitând pagubele aduse economiei.

Germania – Alegeri regionale în Schleswig-Holstein şi Renania de Nord Westphalia – 7 şi 14 Mai 2017

În cazul în care social-democrații își pierd în faţa Uniunii Creștin Democrate a Angelei Merkel în fortăreața lor tradițională din Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat stat din Germania, CDU ar putea primi un impuls în ce priveşte alegerile parlamentare din Septembrie. Cel mai recent sondaj arătă CDU şi social-democrații merg umăr la umăr.

Germania – Alegeri parlamentare – Septembrie 2017

În cazul în care Angela Merkel decide să candideze pentru un al patrulea mandat, votul poate fi în cele din urmă un referendum cu privire la cancelarul german. Cel mai puternic lider al Europei a fost ancora de integrare europeană într-un deceniu de criză și a turbulențe, dar dominaţia ei a fost pusă în discuție în ultimul an, ca reacție la adresa politicii sale faţă de refugiaţi. Orice schimbare în cancelaria ar putea schimba fundamentele politice ale proiectului European.