Reglemetarile in sistemul financiar se vor globaliza, iar unele dintre directivele europene se vor modifica in confruntarea cu criza. „Este viata si dupa criza. Urmeaza un proces de globalizare a reglementarilor din sistemul financiar, in urmatorii ani. Trebuie sa recastigam increderea in sistemul financiar”, a explicat presedintele Consiliului de Administratie al Institului Bancar Roman (IBR), Petru Rares.

„Criza internationala ar putea deveni la fel de serioasa ca in anii ’30”, a spus  Jurgen Rothenbuecher, european head of strategy, A.T. Kearney Management Consulting. Potrivit acestuia, printre efectele crizei financiare din anii ’30, se aflau: scaderea PIB-ului, a productiei, dar si a altor industrii, reducerea preturilor si scaderea volumului tranzactiilor globale – efecte asemanatoare cu cele din prezent.

Henning Schoppmann, secretar  general la Asociatia Europeana a Bancilor Publice, a spus la ca este nevoie de modificarea directivelor europene pentru evitarea crizei financiare. Printre altele, se va modifica directiva care guverneaza lichiditatile, cea cu privire la securizare, dar si nivelul de garantare a depozitelor bancare.

Salariile angajatilor din sistemul bancar

„Marile salarii ale directorilor vor fi reduse in viitor. Nu se vor mai da prime decat in cazul in care banca va inregistra rezultate bune. In viitorul apropiat elementul de succes durabil va contribui la salariile directorilor”, a explicat Henning Schoppmann.

Pe de alta parte, analistul economic Eugen Radulescu, spune ca, in Romania, ponderea populatiei care lucreaza in servicii este mult mai mare fata de cea care lucreaza in productie. Potrivit acestuia, in Romania criza se resimte in alt mod decat pe plan international. „Romania porneste de la o cerere agregata ce depasete o oferta agregata foarte mare”, a spus el. „Daca pe plan international se inregistreaza o lipsa a cererii, in Romania exista o cerere abundenta. Un exemplu este aglomeratia din supermarketuri din weekend”, a adaugat Radulescu.