‘Cu siguranţă, politica noastră trebuie să fie ghidată de faptul că în trecut a fost o expansiunea excesivă, care ne-a expus, şi acum este timpul de retragere’, le-a declarat reporterilor oficialul de la Nicosia.

Unii deponenţi ‘ar putea să nu fie nici creditori, nici debitori’, a explicat Sarris, confirmând că cei care au depozite vor suferi pierderi masive. ‘Am primit o lovitură puternică. Fără îndoială că nu există o conversie non-voluntară a depozitelor în acţiuni, dar acum avem o instituţie bancară reformată care este pregătită să-şi joace rolul în economia Ciprului’, a apreciat oficialul de la Nicosia.
Depozitele de peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde 37,5% în bani ce vor fi convertiţi în acţiuni bancare, potrivit unui comunicat al băncii centrale. Într-un al doilea raid asupra acestor conturi, deponenţii ar putea pierde de asemenea încă până la 22,5%, în funcţie de ceea ce experţii determină că este necesar pentru a sprijini rezervele băncii. Experţii vor avea la dispoziţie în acest sens 90 de zile. Restul de 40% din depozitele mari la Bank of Cyprus vor fi ‘îngheţate temporar din motive de lichidităţi’, dar continuând să acumuleze nivelurile existente de interes, plus alte 10%, a mai anunţat banca centrală.

Sarris a afirmat că subsidiarele din străinătate ale Cyprus Popular Bank (Laiki) vor fi gradual vândute dar această operaţiune ar putea dura o perioadă ‘ţinând cont că toată lumea este de părere că dacă eşti nevoit să vinzi, nu poţi vinde în cele mai bune condiţii’. Cyprus Popular Bank este prezentă pe piaţa românească prin Marfin Bank. Divizia Cyprus Popular Bank din Marea Britanie ar putea fi protejată parţial prin măsurile adoptate de Banca Angliei şi nu această sucursale nu este inclusă în planurile Ciprului privind Cyprus Popular Bank, susţine Michalis Sarris.

‘Va trebui să fie o ajustare’, a explicat oficialul de la Nicosia, adăugând că în timp Ciprul se poate extinde pe noi pieţe, din China şi statele arabe.

Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat luni dimineaţă închiderea celei de-a doua mari bănci a ţării, Cyprus Popular Bank, sub presiunea creditorilor conduşi de Germania, după o noapte de negocieri intense, care ameninţa să provoace noi turbulenţe pe pieţele financiare mondiale şi să reaprindă criza datoriilor.

Planul prevede închiderea Cyprus Popular Bank, a doua mare bancă cipriotă, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei ‘good bank’, cu active viabile. Depozitele de peste 100.000 euro de la ambele bănci, care nu sunt garantate de legislaţia UE, vor fi îngheţate şi folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoria Cyprus Popular Bank şi recapitalizarea Bank of Cyprus printr-o conversie a depozitelor în acţiuni.

Cyprus Popular Bank va fi împărţită în două entităţi, activele viabile vor fi transferate către Bank of Cyprus, iar activele toxice vor fi transferate la o bancă de rebuturi care la un moment dat va fi închisă, se arată în declaraţia Eurogrupului (miniştrii de finanţe ai zonei euro).

Principalele instituţii cipriote de creditare, Bank of Cyprus şi Cyprus Popular Bank, sunt prezente şi pe piaţa din România.

Sursa: Agerpres